Державні облігації

Рекордні запозичення. Ставки входять у піке

Учора Міністерство фінансів встановило черговий рекорд за обсягами запозичень, залучивши до бюджету 17.2 млрд грн. Це дозволило вчергове знизити відсоткові ставки за новими позиками.

Попит на найкоротші терміни обігу дедалі більше скорочується. Цього разу 3-місячні облігації зібрали попиту лише на 20 млн грн, а за піврічними попит був меншим за запропонований обсяг. Тим не менше, ставки відсікання за ними було знижено до максимальної ставки у заявках - до 16.4% та 16.52% відповідно.

Чималий попит, 1.8 млрд грн, був на річні ОВДП. Але попри досить низькі відсоткові ставки, Мінфін залишився непохитним і розмістив лише 500 млн облігацій, які і планував. При цьому, ставки відсікання та середньозважена знизилися на 30 б.п. та 48 б.п. відповідно, до 16.59% та 16.51%.

Найбільше зниження ставок стосувалося нового 2-річного випуску. Востаннє подібні інструменти розміщувалися напередодні перегляду облікової ставки, тому одразу довелося враховувати і це. Отже, ставка відсікання за цим випуском знизилась на 100 б.п., до 16.75%, а середньозважена - аж на 128 б.п., до 16.42%. Попит на ці ОВДП досягав 6 млрд грн, і приніс майже третину всіх залучень до бюджету. Емітент вирішив відхилити 13 заявок на 730 млн грн, тож залучив 5.4 млрд коштів.

Та найбільший обсяг попиту та залучень бюджет отримав від 6-річного випуску. Очікувано попит зосередився саме на ньому. Ці облігації отримали 36 заявок на суму 11.1 млрд грн, але і тут Мінфін задовольнив не всіх охочих. Було відхилено чотири заявки на 1 млрд грн, хоча максимальна ставка відповідала ставці відсікання два тижні тому, ще до перегляду облікової ставки НБУ. Тому ставку відсікання було знижено на 30 б.п., а середньозважену - на 39 б.п., до 15.5% та 15.45% відповідно.

Значний попит на гривневі інструменти продовжує створювати передумови до зниження ставок, пропонуючи все більш привабливі умови залучення коштів. Тому наразі крива дохідності майже вирівнялась, адже за більшістю випусків ставки відсікання розташовуються у діапазоні 16.4-16.75%, із максимумами за 2-річними облігаціями на рівні 16.75%, та мінімумами - за 3-місячними ОВДП, на рівні 16.4%. Найнижчий рівень зберігається за 6-річними ОВДП.

Наступного тижня буде пропонуватися лише три випуски облігацій - 3 та 12 місяців і 3 роки, з яких, імовірно, лише за трирічними не буде обмеженої пропозиції. Тому ми очікуємо подальшого зниження ставок і концентрацію попиту на 3-річних ОВДП. Водночас обсяг попиту та запозичень буде значно меншим, на рівні 6-7 млрд грн.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень