Державні облігації

Ставки за ОВДП. Режим вільного падіння

Зменшення облікової ставки та анонс динаміки прийняття рішень по ній посприяли подальшому знижувальному руху ставок за ОВДП. Учора Міністерство фінансів знизило ставки відсікання на 20-75 б.п, а середньозважені -- на 31-69 б.п. І тим не менше, Мінфін залучив майже 7 млрд грн до бюджету.

Облігації з терміном погашення до одного року традиційно розміщувалися в обмеженому обсязі, і вже навіть за річним інструментом пропозицію було зменшено до 500 млн грн. Це посприяло суттєвішому зниженню ставок, ніж за 3-річними ОВДП, які єдині учора розміщувалися без обмежень.

Хоча за 3-місячним випуском попит очікувано був меншим, ніж запропонований обсяг, Мінфін відхилив дві заявки та встановив ставки відсікання і середньозважену на рівні 16.63%, що на 37 та 33 б.п. нижче минулого тижня.

За піврічними паперами було відхилено більше 2/3 попиту і встановлено ставку відсікання на 67 б.п. нижче за минулотижневу, на рівні 16.73%; середньозважена ставка знизилася на 53 б.п, до 16.68%. Ще більше впали ставки за річним інструментом: на 75 б.п. -- ставка відсікання, і на 69 б.п. -- середньозважена. Обидві досягли єдиного рівня 16.99%.

А от 3-річних ОВДП Мінфін розмістив на суму 5.4 млрд грн за номіналом, і надходження до бюджету складуть 5.65 млрд. За цим інструментом було відхилено лише три заявки, на 75 млн грн.

Це найбільше розміщення такого терміну обігу за останні декілька років. За цими облігаціями ставки зменшилися найменше: на 20 б.п. - ставка відсікання і на 31 б.п. - середньозважена, до 16.55% та 16.44% відповідно. Сильніше зниження середньозваженої ставки говорить про те, що попит був чималим за більш низькими ставками, ніж та, що була обрана Мінфіном як максимальна, що буде задоволена. Тому наступного разу ставки можуть знизитися ще більше.

Міністерство фінансів не відмовляється від довших грошей, про що свідчить задоволення майже всього попиту на 3-річні інструменти, та відмова від суттєвішого зниження ставки за ними. Це, з одного боку, говорить про потребу залучити до бюджету ще більше коштів для рівномірнішого залучення фінансування, а з іншого - про бажання скористатись моментом наявності попиту на такі облігації і збільшити термін обігу внутрішнього боргу. На додачу, зростають обсяги випуску довших ОВДП, що збільшує їхню привабливість і наближає обсяг випуску до індексного рівня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень