Державні облігації

Запозичення дешевшають і зростають

Міністерство фінансів продовжує користуватись моментом і вчергове знижує ставки за ОВДП. Цього разу зниження зачепило усі без винятку облігації. Тим не менше, це не завадило залучити рекордний обсяг коштів, понад 33 млрд грн.

Попри те, що серед гривневих інструментів найдовшим терміном обігу був дворічний, попит на них дещо перевищив очікування та склав 10.5 млрд грн. І дійсно, концентрувався попит саме на 2-річному терміні, хоча весь попит на короткострокові ОВДП був сумарно не набагато меншим. У підсумку, ставки відсікання за усіма облігаціями були знижені на 20-26 б.п. За найкоротшим терміном обігу ставка знизилась аж до 17%. А от за річними та дворічними - практично вирівнялася (до 17.74% та 17.75% відповідно), що наразі є найвищою точкою кривої дохідності.

Оскільки два тижні Мінфін не розміщував валютні інструменти і при цьому сплатив понад $0.5 млрд на минулому тижні, - а ще майже $0.3 млрд має сплатити сьогодні-завтра, - попит у сумі $1.1 млрд не викликав сильного подиву. Особливо з огляду на наближення осені та можливого сезонного ослаблення гривні, що в минулі роки збільшувало попит на такі облігації.

Водночас, і за цими інструментами емітент знизив ставки відсікання, відхиливши лише близько 8% попиту, на $86 млн. За обома випусками доларових ОВДП, з терміном рік та майже два, ставки було знижено на 50 б.п. порівняно з попередніми розміщеннями у червні, до 6.5% та 7% відповідно.

Отже, очікування що у четвер НБУ продовжить знижувати облікову ставку посилило попит на гривневі інструменти, а обмеження збільшили конкуренцію за короткостроковими випусками гривневих облігацій, дозволяючи Мінфіну провести черговий маневр у бік зниження вартості запозичень. Однаковий рівень конкуренції на тлі зменшення кількості пропозиції валютних ОВДП протягом місяця до одного разу - чинники, які дозволили ще більше знизити ставки і за валютними позиками також.

Тому вартість запозичень продовжує знижуватись і цілком можливо, що в майбутньому цей тренд триватиме. Особливо в частині гривневих випусків.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень