Державні облігації

Гривневі запозичення зростають

У перший тиждень липня обсяг попиту на гривневі облігації перевищив 10 млрд грн, а обсяг залучених коштів склав понад 8 млрд. І це більше, ніж на будь-якому з аукціонів попередніх двох місяців. Попит учора розподілявся відносно рівномірно між усіма інструментами, а дохідності у заявках дозволяли хоч і несуттєво, але знижувати вартість фінансування бюджету.

За найкоротшими випусками, з терміном обігу три та сім місяців, традиційно було встановлено обмеження на обсяг розміщення, хоча погашення 7-місячних ОВДП припадає вже на 2020 рік. Тому більшість заявок та попиту на них було відхилено, а ставки відсікання було знижено на 31 б.п. за кожним з цих випусків, до 17.44% та 17.94% відповідно.

Водночас за довшими термінами обігу відсутність обмежень не завадила знижувати ставки, хоч і не так суттєво. За річними облігаціями ставку було зменшено на 10 б.п., а за 3-річними - на 5 б.п. Незмінними залишилися ставки за 1.5- та 2-річними інструментами. За усіма цими випусками було задоволено більшу частину попиту, а за 2-річними - весь попит, адже відхилено було лише найдорожчу його частину.

Тож у підсумку залучено понад 8 млрд грн, і лише 0.5 млрд буде виплачено ще цього року. Решта випусків погашатиметься у 2020-2022 роках. Це покращує структуру виплат за внутрішнім боргом, адже погашення сьогодні були за короткими ОВДП, розміщеними на початку цього року. На нашу думку, збільшення гривневих залучень та концентрація на довших термінах обігу було забезпечене нерезидентами, які проявляють інтерес саме до таких випусків.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень