Державні облігації

Дебютні шестирічні запозичення в гривні

На відміну від попереднього тижня, коли основну частину запозичень складали валютні кошти, цього разу структура запозичень була повністю протилежною. Загальний обсяг скоротився до 6.6 млрд грн, але майже весь складався з коштів від гривневих облігацій. Крім того, за окремими випусками навіть було знижено відсоткові ставки.

Два найкоротші інструменти Мінфін традиційно розміщував з обмеженням обсягу, тому за піврічними ОВДП це дозволило навіть знизити відсоткові ставки на 11 б.п., задовольнивши менше половини попиту. Також було знижено ставки і за 11-місячними облігаціями, але тільки на 5 б.п., внаслідок чого відхилено незначну частину попиту. Але короткострокові інструменти принесли усього лиш 26% надходжень у національній валюті. Решту коштів забезпечили середньострокові ОВДП, з терміном погашення через два роки та (майже) шість років.

Дебютна пропозиція 6-річних облігацій з погашенням у лютому 2025 виявилася найбільш привабливою на цьому аукціоні. І попри те, що було отримано лише 11 заявок, обсяг попиту склав мало не 3.5 млрд грн. Оскільки найдовшим терміном обігу, що розміщувався цього року, були 4-річні ОВДП, учасники подали заявки з досить великим діапазоном ставок - від 15.7% до 16.0% річних. І попри те, що ставку відсікання було встановлено на рівні 15.85%, переважну частину попиту на ці інструменти було задоволено. А бюджет отримав 3.4 млрд грн.

Що стосується валютних ОВДП, то в світлі проведення презентацій інвесторам для випуску єврооблігацій, Мінфін, схоже, не був зацікавлений у залученні валютних коштів на внутрішньому ринку, -- тому і не пропонував широкий діапазон інструментів. А запропоновані виявилися не цікавими для інвесторів.

Отже, Міністерство фінансів досить впевнено рухається до збільшення термінів обігу гривневих випусків, а попит нерезидентів на них суттєво допомагає у цьому. Виходячи з обсягів викупу валюти НБУ в понеділок, чималу частину довших облігацій було викуплено саме нерезидентами. Тож очікуємо, що такий популярний у середовищі іноземних інвесторів випуск буде пропонуватись і надалі і допомагатиме рефінансу виплат за короткостроковими боргами.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень