Державні облігації

Залучено понад 13 млрд гривень

За підсумками учорашнього розміщення облігацій Міністерство фінансів залучило 13.5 млрд грн, у т.ч. $199 млн -- від продажу валютних ОВДП. Усі запозичення були здійснені за звичними рівнями дохідностей.

Четвертий тиждень поспіль Мінфін пропонує найкоротший термін обігу довший за 100 днів і учора розмістив таких інструментів на понад 4 млрд грн, -- тоді як піврічні та річні облігації принесли значно менші обсяги і попиту і надходжень. Вища відсоткова ставка за коротшими ОВДП сприяє підвищеному попиту на них.

Водночас зберігається на високому рівні і попит на середньострокові інструменти, які цього разу розміщувалися з термінами обігу два і три роки. Традиційно, у цій категорії облігацій попит сконцентрувався на 2-річному випуску, який приніс понад 3 млрд грн надходжень до бюджету.

Та попри значні обсяги гривневих залучень, найбільш цікавими були розміщення валютних ОВДП. У світлі значних виплат цього тижня та після низького рівня рефінансування валютних виплат на попередніх аукціонах, -- цього разу було запропоновано як звичайні облігації, так і випуск з достроковим погашенням. Це було розміщення за фіксованою ставкою, 3.85% річних у доларах США. Саме на квітень припадає погашення низки випусків аналогічних інструментів, розміщених у листопаді 2017 року за ставкою 5.4% річних. На поточний тиждень припадає погашення частини з них на суму $73 млн, -- і саме ці кошти могли бути реінвестовані у цей випуск, адже як і у 2017 році, на ці облігації був лише один покупець.

Завдяки цьому рефінансуванню та попиту на інші валютні ОВДП, Мінфін зміг залучити $199 млн, чим компенсував 60% валютних виплат, дещо покращивши залучення валюти порівняно з минулим тижнем.

Тож загалом залучення для фінансування бюджету відбувається на досить високому рівні, і з точки зору боргової політики відбувається позитивне зміщення внутрішнього боргу у бік національної валюти. Але водночас напередодні значних зовнішніх виплат зменшуються запаси валюти на рахунках уряду, що робить зовнішні запозичення та покращення внутрішнього валютного фінансування ще більш актуальним.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.