Державні облігації

Мінфін рефінансує виплати

Після місяця перерви гривневі ОВДП повернули собі першість на первинних аукціонах, відсунувши валютні облігації на другий план. Із залучених 5.7 млрд грн коштів – 5.5 млрд або більше 96% - були залучені від розміщення інструментів, номінованих у гривні.

Після місяця перерви гривневі ОВДП повернули собі першість на первинних аукціонах, відсунувши валютні облігації на другий план. Із залучених 5.7 млрд грн коштів – 5.5 млрд або більше 96% - були залучені від розміщення інструментів, номінованих у гривні.Після залучення на минулому тижні валютних коштів від ОВДП та під гарантію Світового банку, учора Міністерство фінансів не прагнуло збільшувати надходження валюти і запропонувало лише один випуск облігацій, номінованих у доларах США з погашенням через рік. Ця пропозиція зібрала 23 заявки, проте лише на $8 млн, що може свідчити про попит переважно від приватних інвесторів. З них емітент відхилив лише одну заявку та до бюджету було залучено $7.9 млн.

Водночас за гривневими інструментами попит був суттєвішим. Традиційно він концентрувався на короткострокових інструментах, хоча з 3-6-місячних він змістився на 7-9-місячні. Дохідності у заявках були переважно на звичних рівнях, і лише за 9-місячними ОВДП Мінфін відхилив одну заявку на 25 млн грн.

Обсяг заявок на дворічні інструменти зріс порівняно з минулим тижнем більше ніж удвічі. Він склав 0.7 млрд грн і був повністю задоволений. Трошки менший попит (0.6 млрд грн), був на 3-річні облігації, але емітент не погодився підвищувати ставку відсікання і задовольнив лише дві заявки – усього лиш на 2.5 млн грн. За облігаціями з погашенням улітку наступного року попит теж зріс і вартість залучених коштів навіть зменшилась. Від їх розміщення було залучено більше 0.2 млрд грн, а середньозважена дохідність знизилась до 18.07% – тоді як раніше цього року вона трималася на рівні 18.25%, аналогічно ставці відсікання.Обсяг заявок на дворічні інструменти зріс порівняно з минулим тижнем більше ніж удвічі. Він склав 0.7 млрд грн і був повністю задоволений. Трошки менший попит (0.6 млрд грн), був на 3-річні облігації, але емітент не погодився підвищувати ставку відсікання і задовольнив лише дві заявки – усього лиш на 2.5 млн грн. За облігаціями з погашенням улітку наступного року попит теж зріс і вартість залучених коштів навіть зменшилась. Від їх розміщення було залучено більше 0.2 млрд грн, а середньозважена дохідність знизилась до 18.07% – тоді як раніше цього року вона трималася на рівні 18.25%, аналогічно ставці відсікання.

Отже попит на гривневі ОВДП зріс, дав можливість рефінансувати всі виплати за цим інструментом цього тижня, – і навіть залучити додаткові кошти. Збереження такої тенденції може посприяти Мінфіну у забезпеченні фінансування бюджету, а розміщення валютних облігацій поповнюватиме запас валюти за відсутності внутрішніх валютних виплат у березні. Водночас попит усе ще продовжує концентруватись на коротших випусках, які розміщаються за дохідністю на рівні 18.5-19.5% річних, – і цим самим збільшує потребу у залученні коштів упродовж поточного року.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.