Державні облігації

Часткове рефінансування виплат

Попит на гривневі облігації продовжив скорочуватися і більшу частину учорашніх залучень сформувало часткове рефінансування валютних виплат. Запозичення склали 536 млн грн та $116млн, що за поточним курсом ще 3.2 млрд грн.

Низька привабливість гривневих ОВДП з погашенням після виборів, а також факт того, що переважна частина поточних гривневих виплат продовжує спрямовуватись на користь НБУ, -- усі ці чинники зменшили попит на гривневі інструменти майже до мінімуму цього року. Водночас, увесь попит було знову заявлено за прийнятними для емітентами рівнями відсоткових ставок. Із 2.3 млрд грн виплат, майже 2 млрд виплачується на користь НБУ, тому фактично всі ринкові виплати було рефінансовано.

У той же час за валютними облігаціями для Мінфіну важливіше було саме рефінансування виплат. Завтра має бути сплачено $287 млн за інструментами, розміщеними наприкінці січня. Але навіть запропонувавши випуск з терміном обігу менше місяця, емітент зміг рефінансувати менше половини цих виплат.

Таким чином, за відсутності нерезидентів попит на гривневі ОВДП суттєво скоротився і фінансувати бюджет дозволяють лише короткострокові валютні облігації. Проте і вони не користуються значним попитом, дозволяючи компенсувати витрачену валюту лише частково.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.