Державні облігації

Успішні розміщення тривають

Ще один рік починається з підвищеної активності на первинному ринку ОВДП і залучення до бюджету від їх розміщення продовжують зростати, цього тижня перевищивши 18 млрд грн. Половину коштів було залучено від розміщення гривневих інструментів.

За усією лінійкою облігацій з термінами обігу до одного року Міністерство фінансів зберегло ставки відсікання і з 61 заявки на їх придбання відхилив лише дві – одну за 3-місячними ОВДП зі ставкою 20.5% на суму 140 млн грн та на піврічні за ставкою 19.5% на суму 30 млн грн. А загалом, усі п’ять випусків короткострокових інструментів принесли бюджету 9.3 млрд грн, але переважно це випуски з погашенням не пізніше осені цього року.

Емітент відмовився задовольняти попит на 5-річні облігації, ставки за якими знаходились у діапазоні 17-18% річних. Ці ОВДП могли принести понад 300 млн грн коштів, що не дуже вплинуло б на загальний обсяг залучення. Але важливим є те, що такі інструменти отримують попит і залишається лише знайти рівень дохідності, прийнятний для обох сторін.

Чималий обсяг принесли валютні ОВДП, пропозицію яких було розширено цього разу до п’яти випусків. Було запропоновано лише один випуск у євро, а от доларові облігації було запропоновано з терміном обігу 22 дні, і саме вони і зібрали ключовий обсяг попиту. $285.6 млн було позичено саме на такий строк, але разом з іншими випусками це дозволило рефінансувати сьогоднішні виплати майже на 100%.

Рівень кривої дохідності за термінами обігу до року стабілізувався, та за незмінності облікової ставки може залишатися незмінним. А от довші облігації хоч і отримують попит, однак тут ще доведеться поторгуватися. Тим не менше, навіть залучаючи значне фінансування, ключовою проблемою для Мінфіну залишається рефінансування валютних виплат і збільшення термінів залучення валюти. Адже практика коротких випусків з погашенням менше ніж через місяць лише збільшує ризик залучення необхідного обсягу валютних коштів у найближчі кілька місяців.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.