Державні облігації

Крива дохідності стабілізується

Зроблений Міністерством фінансів минулого тижня крок на шляху до вищих ставок цього тижня призвів до звуження діапазону ставок у заявках і до стабілізації більшості ставок відсікання за гривневими ОВДП.

Попит на гривневі облігації практично не змінився, збільшившись на 0.5 млрд грн, але частка задоволеного попиту зросла суттєво, до 95%, що принесло бюджету 9.8 млрд грн коштів. За більшістю інструментів ставки відсікання не зазнали змін, але за найкоротшими ОВДП попит за ставками, що перевищували би рівень відсікання, -- заявлено не було. Тому за 3- та 5-місячними облігаціями було задоволено весь попит.

За річними інструментами ставка відсікання теж не змінилась, але відхилено було одну заявку на 10 млн грн. А задоволений обсяг попиту склав 3.8 млрд грн, що майже удвічі перевищує цей же показник тиждень тому.

Також було розміщено і 2- та 3-річні ОВДП, які останнім часом не користувалися попитом. Дохідності за ними теж трохи підвищились, на 45-75 б.п., що може збільшити їхню привабливість і на наступних розміщеннях.

Крім того, було розміщено і валютні облігації, які поповнили запаси валюти на рахунках уряду. А це особливо важливо після часткового рефінансування виплат на минулому тижні.

Тож після досить несподіваних рішень емітента наприкінці 2018 року, поточний рік розпочався з досить відчутних та позитивних кроків назустріч ринку. Це дозволяє залучати до бюджету значні обсяги коштів, особливо в національній валюті. Цього разу частину попиту знову заявили іноземні інвестори. Минулого тижня вони придбали ОВДП на близько $50 млн, а цього разу за підсумками розрахунків портфель зріс на 1.8 млрд грн, але за валютними ОВДП -- лише на 36.8 млн грн. Вочевидь вони прагнуть отримати і високу дохідність, і додаткову вигоду від укріплення гривні, яке самі і посилюють. Збереження цієї тенденції може посприяти Мінфіну забезпечити фінансування бюджету, а згодом і почати поступово знижувати відсоткові ставки.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.