Державні облігації

Ставки та запозичення зросли

Значні виплати з погашення ОВДП, які необхідно здійснити у жовтні-листопаді, почали спонукати Міністерство фінансів до більш радикальних дій на первинному ринку і до зміни бачення відсоткових ставок за даними цінними паперами. Це дозволило залучити учора більше коштів ніж за весь вересень: у 2.5 рази – гривневих та у 1.4 рази – валютних. Зміни відсоткових ставок стосувалися трьох з п’яти запропонованих випусків облігацій: 3-місячних та дворічних – гривневих та 9-місячних – валютних.

За 77-денним терміном обігу ставку відсікання було підвищено на 50 б.п., а середньозважену – на 41 б.п. Це дозволило залучити до бюджету 834.4 млн грн. Практично четверту частину коштів було залучено за неконкурентними заявками, а от решта задоволеного попиту розташувалася ближче до ставки відсікання, що і зумовило високий рівень середньозваженої ставки. Лише дві заявки на ці облігації (загальним обсягом 150 млн грн) було відхилено, що дуже несуттєво вплинуло на загальний обсяг запозичень.

Подібний результат і за валютними ОВДП – ставку відсікання було підвищено на 105 б.п., а середньозважена ставка зросла на 87 б.п., що дало можливість Міністерству отримати до бюджету $67 млн. Тобто учора було завершено рефінансування виплат за ОВДП здійснених у вересні. Частка неконкурентного попиту була незначною, тому за нашими оцінками без підвищення ставки до бюджету могло бути залучено не більше $15 млн, що не вирішувало би поточних завдань з рефінансування виплат.

За піврічними та річними облігаціями ставки залишилися на попередньому рівні 18.5%, хоча було задоволено увесь попит на них. А от за дворічними – ставку було підвищено на 45 б.п. порівняно з серпнем, тобто менше ніж підвищення облікової ставки у вересні. Але задоволено було лише одну з семи заявок за мінімальною ставкою, що навряд чи спонукатиме до збільшення попиту на ці інструменти.

Отже, крива дохідності гривневих облігацій на короткому та довгому кінцях змістилася вверх, наближаючись до вартості гривневого ресурсу. Але дохідності залишаються ще не достатньо привабливими і обсяги залучень, – особливо за довшими ніж три місяці термінами обігу, – незначними. Учорашнє рішення має змінити ситуацію на первинному ринку на краще та збільшити попит і розширити діапазон дохідностей у заявках, дозволяючи Мінфіну збільшувати обсяги фінансування бюджету шляхом підвищення дохідності. Особливо це важливо із наближенням значних виплат за валютним боргом, рефінансування якого є дуже важливим для Міністерства фінансів в умовах відсутності зовнішніх запозичень.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.