Державні облігації

Попит та дохідності зросли

Підвищення облікової ставки очікувано підштовхнуло дохідності за ОВДП вверх, але консервативний підхід Міністерства фінансів до задоволення заявок обмежив зростання синхронно з обліковою ставкою. При цьому було відхилено переважну частину попиту на гривневі інструменти.

Попит на гривневі ОВДП склав майже 1.9 млрд грн, що в десятки разів більше ніж за попередні кілька тижнів. Однак більша частина цього попиту була заявлена за ставками, що значно перевищували прийнятний для емітента рівень. За облігаціями терміном обігу до одного року підвищення дохідностей склало 50 б.п., аналогічно до підвищення облікової ставки. І за усіма цими інструментами ставка відсікання була встановлена на рівні 18.5%. А от за 3-річними облігаціями заявка була подана з дохідністю на рівні 17.25%, що на 45 б.п. вище розміщення подібного інструменту два тижні тому, -- але цей попит було відхилено. Тож усього Мінфін залучив 134.6 млн грн у національній валюті, що вдвічі більше, ніж за попередні три тижні.

За валютними облігаціями емітент відмовився підвищувати ставки, відхиливши частину попиту на них. Зберігаючи ставку відсікання на рівні 5.95% він залучив $10.3 млн, що дозволило рефінансувати лише десяту частину сьогоднішніх виплат за валютними ОВДП.

Загалом Мінфін рефінансував лише незначну частину боргових виплат, особливо у валюті -- і це не покращує ситуацію з наявністю на рахунках Уряду іноземної валюти для подальших боргових виплат. Водночас попит на гривневі інструменти зріс. Частина цього попиту може бути перенесена на наступний тиждень за вже зрозумілим рівнем дохідності і концентруватиметься на рівні відсікання учорашнього розміщення.
Що ж стосується валютних облігацій, то наразі Мінфін не готовий підвищувати ставки через невеликий обсяг попиту та, відповідно, можливі надходження від їх розміщення. Однак продовжуватиме пропонувати ці інструменти і надалі, в розрахунку на рефінансування здійснених виплат.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.