Державні облігації

Розміщення короткострокових ОВДП

На учорашньому аукціоні Міністерство фінансів пропонувало лише короткострокові ОВДП з фактичними термінами обігу два, п’ять та дванадцять місяців. Зібравши 1.44 млрд попиту, Мінфін задовольнив близько двох третин та розмістив 948.2 млн та залучив до бюджету 901.4 млн грн.

Найбільший попит був на 70-денні інструменти і складав 911.6 млн грн, але розміщення було здійснене у межах запропонованих до розміщення 500 млн грн. Заявки було подано у дуже вузькому діапазоні ставок, від 17.40% до 17.44%, і емітент прийняв рішення задовольнити неконкурентний попит у сумі 25 млн грн, а решту запропонованого обсягу розподілити між рештою учасників пропорційно до їхніх заявок. У підсумку, всі учасники цього розміщення отримали лише частину від замовленого обсягу облігацій.

5-місячні ОВДП отримали попит менший від запропонованого обсягу, 463.2 млн грн. Мінімальна ставка у заявках залишилася на рівні 17.20%, але попит був переважно дорожчий, хоча максимальна ставка знизилася на 25 б.п., до 17.75%. На відміну від попереднього розміщення, коли понад 90% попиту було відхилено, учора Мінфін прийняв рішення підвищити ставку відсікання на 25 б.п., до 17.50%, а середньозважена ставка зросла на 18 б.п., -- до 17.41%. Це дозволило залучити до бюджету 417.6 млн грн.

Відхилений попит на 5-місячні та на річні інструменти міг несуттєво збільшити надходження до бюджету, але це призвело би до ще більшого підвищення вартості гривневого фінансування бюджету. Вочевидь, це було не дуже прийнятне рішення для емітента, оскільки дало би додатковий поштовх для зростання відсоткових ставок у майбутньому.

Фактично було рефінансовано менше третини поточних виплат за внутрішнім боргом, що загалом відповідає поточній тенденції зі зміщенням акценту на валютні облігації. Наступного тижня можна очікувати що і емітент, і учасники розміщень будуть зосереджувати увагу на валютних ОВДП, тож і попит на гривневі інструменти, і його задоволення – будуть стриманими.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.