Державні облігації

Ставки та обсяги знижуються

Попит на ОВДП учора зменшився у три рази, до 2.16 млрд грн, -- і зі значним зниженням мінімальних дохідностей за частиною облігацій. Це дозволило Міністерству фінансів задовольнити близько 70% попиту і залучити 1.47 млрд грн до бюджету. Попит традиційно концентрувався на найкоротших інструментах з терміном обігу три і шість місяців, які і принесли основну частину коштів попри встановлені на них обмеження.

3-місячні ОВДП отримали 15 заявок на суму 875.14 млн грн, а от діапазон дохідностей за ними розширився дуже суттєво, від 15.89% до 17.00%. Фактично понад 500 млн гривень попиту було заявлено за ставками не вище 16.00%, що дало можливість Мінфіну розмістити весь оголошений обсяг та знизити ставку відсікання на 50 б.п., задовольнивши лише шість заявок, включно з незначним неконкурентним попитом.

Подібна ситуація була і за 6-місячними ОВДП, які отримали 21 заявку з дохідностями від 15.89% до 17.00%, на загальну суму 604.18 млн гривень, тобто несуттєво перевищуючи запропонований обсяг. За цим випуском Мінфін встановив ставку відсікання на попередньому рівні 16.50%, а от середньозважена ставка знизилася до 16.24%.

За рештою облігацій обмеження не встановлювались, однак і попит був значно меншим. За 9-місячними інструментами Мінфін задовольнив тільки заявки з дохідностями не вище 16.50%, а за річними – весь попит, що був заявлений за рівнем відсікання попередніх аукціонів.

За 2-річними ОВДП Мінфін підвищив дохідність до 15.80%, задовольнивши лише заявки зі ставками 15.74-15.80% та відхилив попит, що досягав 16.50%. Ставку відсікання було піднято до рівня 5-річних ОВДП, розміщених два тижні тому, чим фактично було встановлено орієнтир для всіх середньострокових ОВДП терміном обігу від двох до п’яти років.

Отже, Міністерство почало встановлювати обмеження на розміщення короткострокових ОВДП, спонукаючи учасників конкурувати та знижувати ставки у заявках. Однак це зменшило і обсяг потенційного попиту на дані інструменти, оскільки дохідності нижче 16.50% задовольняють не усіх. Мінімальні рівні ставок на короткі облігації були заявлені, найімовірніше, нерезидентами. Для них є прийнятними і значно нижчі ставки, адже кредитні ноти переважно випущені зі ставками купону набагато меншими за 15% річних. А це може спонукати до подальшого зниження ставок за ОВДП, за умови збереження попиту від нерезидентів та відносної стабільності курсу гривні.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.