Державні облігації

Мінфін продовжує знижувати ставки

Після припинення розміщень 5-річних облігацій попит продовжує концентруватися на максимальному запропонованому терміні обігу. Саме 3-річні ОВДП принесли бюджету 98% з 2.15 млрд грн надходжень від цього аукціону.

Короткострокові інструменти і надалі отримують незначний попит і цього разу принесли тільки 34.75 млн грн. Річні випуски отримали лише три заявки, що були неконкурентними, і тому емітент був змушений зберегти ставку за цим терміном обігу (на рівні 15.09%) і задовольнити усі ці заявки. А от піврічні ОВДП Мінфін не поспішав розміщати, і відхиливши лише одну заявку, відхилив більшу частину попиту. З 167.4 млн грн попиту було задоволено лише 27.4 млн (за номіналом) та знижено ставку відсікання на 25 б.п. і середньозважену -- на 24 б.п., до 15.65% обидві.

А от за 3-річними облігаціями попит перевищив запропонований обсяг, хоч і був меншим ніж три тижні тому. З 2.9 млрд грн попиту у 20-ти заявках, Мінфін задовольнив лише 16 у межах встановленого обмеження. Це дозволило знизити ставку відсікання на 20 б.п., до 15.5%, а середньозважену -- на 10 б.п., до 15.42%.

Поступове скорочення портфелю нерезидентів, що спостерігалось упродовж минулого тижня, може посилитися через погашення сьогодні майже 6 млрд грн ОВДП. Тому учорашнє вірогідне придбання нерезидентами 3-річних інструментів може лише частково компенсувати відтік коштів з гривневих облігацій в очікуванні привабливіших термінів обігу та не обмеженої пропозиції.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень