Державні облігації

Мінфін несуттєво змінив відсоткові ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 24.09.2024 р. Міністерство фінансів знову залучило великий обсяг коштів до бюджету, зокрема 11.4 млрд грн та $153 млн. Відсоткові ставки за ОВДП переважно залишилися незмінними.

Основний інтерес залишився сконцентрованим у дво- та трирічних облігаціях. Міністерство фінансів, як і планувало, розмістило дворічних паперів на 6 млрд грн, відхиливши лише 13% попиту та знизивши лише середньозважену ставку на 1 б.п. до 15.59%. Попит на трирічні облігації був трошки меншим за пропозицію, тож міністерство задовольнило всі заявки повністю й розмістило облігацій на 4.7 млрд грн без змін у ставках.

Річні ОВДП отримали заявки лише на 102 млн грн зі ставками в діапазоні 14.6%-14.65%, але заявки з нижчими ставками переважали, тож максимальна задоволена ставка залишилася 14.65%, а середньозважена знизилася на 3 б.п. до 14.62%.

Мінфіну найбільше вдалося знизити ставки за ОВДП з погашенням у лютому 2028 року. За цими облігаціями Міністерство отримало вісім заявок, із яких майже весь обсяг був у неконкурентних (задовольняються за середньозваженою ставкою). А от конкурентних заявок, схоже, було лише дві – зі ставкою 16.8% (на 10 б.п. нижче від ставки відсікання попередніх трьох тижнів) і 16.85% (на 5 б.п. нижче). Загальний попит був 238 млн грн, в т.ч. неконкурентний – 234.7 млн грн. Тож емітент відхилив одну заявку зі ставкою 16.85% на суму 94 тис грн і знизив ставки на 10 б.п. до 16.8%.

Валютні ОВДП знову допомогли Міністерству залучити чималий обсяг коштів - еквівалент 6.3 млрд грн. Пропозиція цих паперів не планувалася й була додана вже в понеділок. Попит перевищив пропозицію лише на $9 млн, тож облігації придбали всі в майже повному обсязі, який хотіли. Ставка відсікання залишилася 4.66%, а середньозважена підвищилася до цього ж рівня, або на 1 б.п.

Тож загалом за місяць Мінфін залучив 72.4 млрд грн, що є найбільшим місячним обсягом за весь час повномасштабної війни. Це значно більше, ніж було здійснено погашень цього місяця, тож загальні показники роловеру покращилися як загалом, так і за кожною з валют.

Офіційні результати первинних розміщень