Державні облігації

Мінфін зберігає обсяг запозичень на високому рівні

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 10.09.2024 р. Другий тиждень поспіль Міністерство фінансів залучає понад 20 млрд грн за підсумками первинного аукціону. Учора навіть без змін у максимальних задоволених ставках.

Ставка відсікання за річними ОВДП залишилася 14.65%, але Міністерство відхилило приблизно третину попиту, який був із вищими ставками, до 14.75%. І хоч загалом попит був менше мільярда гривень, своїм рішенням Мінфін продемонстрував, що підвищення ставок минулого тижня за довшими інструментами на коротші облігації не пошириться.

Дво- та трирічні облігації отримали заявки загальним обсягом більше, ніж Міністерство пропонувало до розміщення, але це перевищення було незначним. Тож усі заявки були задоволені, однак частина з них частково в межах залишку та пропорційно розміру заявки. Ставки відсікання за цими двома інструментами залишилися 15.6% та 16.6% відповідно.

Ставка відсікання найдовших із гривневих облігацій – з погашенням у лютому 2028 року – теж залишилася на новому минулотижневому рівні, 16.9%.

Міністерство розмістило весь запланований обсяг облігацій у доларах США, $150 млн, тож рефінансувало здійснене минулого тижня погашення ОВДП у цій валюті. Водночас попит на облігації в євро вчора був меншим від пропозиції і меншим, ніж завтрашнє погашення ОВДП у євро. Однак для рефінансування і цього погашення Міністерство запланувало розміщення цих паперів і на наступний тиждень.

Комбінуючи пропозицію гривневих та валютних ОВДП, Мінфін наразі залучає понад 20 млрд грн на тиждень, що лише трошки менше, ніж усі залучення коштів протягом серпня. Тож літнє затишшя на ринку, схоже, закінчилося. Водночас активізація ринку навряд чи призведе до суттєвих змін у відсоткових ставках найближчими тижнями.

Офіційні результати первинних розміщень