Державні облігації

Незначне ситуативне зниження ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 13.08.2024 р. Розміщення нових "резервних" облігацій знову зацікавило банки й допомогло Мінфіну залучити до бюджету дві третини з отриманих 7.2 млрд грн.

Трирічний інструмент зібрав майже 8.7 млрд грн заявок зі ставками від 16.29% до 16.5%, але Міністерство прагнуло розмістити облігації номіналом 5 млрд грн. Тож задовольняти заявки довелося знову по-різному. Ті, хто вказав нижчу ставку, а таких могло бути чимало (ставки починалися від 16.29%), отримали весь бажаний обсяг облігацій. А от ті, хто подав заявки за ставкою відсікання минулого аукціону чи неконкурентну заявку (задовольняється за середньозваженою ставкою), отримали частину із вказаного в заявках обсягу – пропорційно розміру заявки та в межах залишку пропозиції після задоволення заявок із нижчими ставками. Тому максимальна задоволена ставка залишилася на рівні минулого тижня – 16.5%, а от середньозважена ставка знизилася на 4 б.п. до 16.43%.

Знизилися ставки й за дворічними ОВДП. Попит був мізерним, лише 23 млн, і з них менш ніж 10% було за конкурентними заявками. Але саме ці учасники й визначали умови для всіх інших, хто подав неконкурентні заявки. Оскільки максимальна ставка була на 5 б.п. нижче, ніж минулого тижня, то й Міністерству не залишилося нічого іншого, як знизити ставку відсікання на 5 б.п., а середньозважену – на 7 б.п. до 15.45% та 15.43% відповідно.

Незмінними залишилися лише умови розміщення річних облігацій. На них знову з'явився попит, він був удесятеро більшим, ніж минулого тижня – 2.1 млрд грн. Але серед учасників з'явилися ті, хто спробував підвищити ставки. Проте Міністерство фінансів відхилило заявку на 300 млн грн зі ставкою 14.94%, залишивши ставку відсікання 14.65%, а от середньозважена підвищилася на 2 б.п. до 14.65%.

У підсумку Міністерство вже майже рефінансувало минулотижневе погашення "резервних" облігацій, а великий попит на новий "резервний" інструмент може поступово переміститися на наступний тиждень і дозволити Мінфіну збільшити розмір нового випуску до 20 млрд грн, аналогічно погашеному минулої середи. Що ж стосується ставок, то їхня зміна є ситуативною і навряд чи буде визначальною для загальної ситуації на ринку найближчим часом.

Офіційні результати первинних розміщень