Державні облігації

Запозичення зросли, але ще далекі від бажаних обсягів

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.07.2024 р. 30 липня Міністерство фінансів залучило до бюджету 9.5 млрд грн значною мірою завдяки валютним ОВДП. Однак обсяг заявок залишається значно меншим за пропозицію як загалом, так і в розрізі інструментів.

Інтерес до 14-місячних облігацій зріс більше ніж удвічі, адже загальний обсяг заявок склав 3.1 млрд грн (за номіналом). Але це майже на чверть менше, ніж Мінфін пропонував до розміщення. Відсоткові ставки переважно вирівнялися до рівня ставки відсікання минулого аукціону, 14.65%, тож і середньозважена ставка підвищилася на 1 б.п. до цього ж рівня.

Значно вагомішим було зростання обсягу заявок на дворічні папери. У попередні три тижні Мінфін отримував заявки на сотні чи навіть десятки мільйонів гривень. Однак 30 липня попит був 2.2 млрд грн (за номіналом). Проте учасники розміщення переважно забажали вищу ставку. Більшість обсягу заявок була зі ставкою 15.5% річних, що на 10 б.п. вище за ставку відсікання попереднього аукціону. Тож і ставка відсікання, і середньозважена ставка тепер 15.5%.

Майже не змінився тільки попит на 3.6-річні облігації. Загальний обсяг отриманих Мінфіном заявок склав 29.9 млн грн проти 29.1 млн гривень минулого тижня. На противагу дворічному інструменту попит на 3.6-річні облігації був більш різноманітним, і ставки в заявках дали в підсумку зниження середньозваженої ставки на 4 б.п. до 16.76%, тоді як ставка відсікання не змінилася – 16.8%.

Додатково Міністерство намагалося залучити кошти у валюті. До розміщення Міністерство запропонувало $200 млн облігацій у доларах США, але отримало заявки на неповні $95 млн і переважно за незмінною ставкою 4.66%.

Міністерство фінансів залучило майже 5.6 млрд грн та $96.6 млн у валюті і після двох відносно слабеньких розміщень принаймні поповнило державні рахунки як у гривні, так і у валюті. Попри відсутність погашень, бюджет потребує великих обсягів коштів для фінансування оборони та інших потреб, які не може профінансувати за рахунок міжнародної допомоги. Однак це менше половини тих коштів, які б Мінфін міг отримати, розмістивши всі запропоновані на аукціоні облігації.

Офіційні результати первинних розміщень