Державні облігації

Інвестори повертаються у дворічні ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 02.07.2024 р. Міністерство фінансів розміщувало типовий для останніх тижнів набір облігацій, але інвестори повернулися до купівлі дворічних ОВДП.

Очікувано для найкоротшого з пропонованих на аукціоні інструментів новий випуск річних (фактично 14-місячних) облігацій отримав чималий попит. Але він удруге поспіль виявився меншим за пропозицію. Тож щоб не підвищувати ставки за таким терміном обігу, Мінфін відхилив сім із 29 заявок, але це рішення не вплинуло на обсяг залучень, адже ці заявки були з дуже малими обсягами, менше за 0.1% попиту на цей інструмент. Тож ставка відсікання вдруге поспіль була 14.74%, а середньозважена ставка підвищилася на 1 б.п. до 14.72%.

Інвестори 2 липня найбільше хотіли придбати саме дворічні ОВДП. 31 заявка на 4.7 млрд грн - це майже удвічі більше, ніж минулого тижня. І майже весь цей попит Мінфін задовольнив, не відхиливши жодної заявки, але продавши низці учасників лише частину бажаного обсягу. Ставка відсікання залишилася третій тиждень поспіль 15.4%, а от середньозважена ставка продовжила підвищуватися й становила 2 липня 15.36%, що на 4 б.п. вище, ніж на попередньому аукціоні.

Трирічні папери продовжують збирати обсяг заявок менший, ніж пропозиція, але інтерес до них зберігається. 2 липня Мінфін отримав 18 заявок на 1.8 млрд грн. Ставки в заявках були переважно 16.8%, тож обидві ставки, відсікання і середньозважена, не змінилися, хоча мінімальний рівень ставок другий тиждень поспіль був 16.6%.

Загалом Мінфін залучив 2 липня 9.4 млрд грн, що майже повністю покриває виплату за гривневими ОВДП 3 липня. Це цілком хороший результат, особливо з огляду на те, що інвестори не поспішають купувати багато нових ОВДП, не розуміючи, як НБУ змінить свій макропрогноз і чи передбачатиме він подальше зниження облікової ставки та ставок за депсертифікатами.

Офіційні результати первинних розміщень