Державні облігації

Стриманий попит перед переглядом облікової ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 11.06.2024 р. Міністерство фінансів звично розмістило бажаний обсяг облігацій і знизило ставки за всіма трьома інструментами. Однак обсяг заявок на аукціоні був значно меншим, ніж у два попередні тижні, тож і зниження ставок за ОВДП було стриманішим.

За річними ОВДП обсяг заявок складав 5.4 млрд грн при пропозиції лише 3 млрд грн облігацій. Заявки були зі ставками в діапазоні 14.49-15.0%, але пропозиція вичерпалася на рівні 14.75%. Щоправда Мінфін продав майже 1.6 млрд грн облігацій за неконкурентними заявками й лише 1.4 млрд грн – за конкурентними, чим збільшив крок у зниженні ставок. Ставка відсікання знизилася на 14 б.п. до 14.75%, а середньозважена всього на 3 б.п. до 14.71%.

Новий випуск дворічних військових облігацій отримав найбільший попит – майже 11 млрд грн. Ставки в заявках були в досить вузькому діапазоні від 15.4% до 15.69%, і пропоновані до розміщення 4 млрд грн вичерпалися при досягненні ставки 15.5%, що на 19 б.п. нижче від попереднього аукціону. Також на 19 б.п. до 15.47% знизилася середньозважена ставка за цим розміщенням, яка буде ставкою купону для цього інструменту.

Обсяг попиту на трирічні папери скоротився майже втричі, до 5 млрд грн. Задовольнивши майже весь попит, Мінфін знизив ставку відсікання на 9 б.п. до 16.2%, а от середньозважена ставка, навпаки, підвищилася на 11 б.п. до 16.13%.

За підсумками останнього аукціону зниження ставок за ОВДП від початку весняного циклу пом’якшення монетарної політики вже становить більше 200 б.п., тож перед переглядом НБУ облікової ставки на наступні шість тижнів учасники розміщень стриманіше конкурували за нові ОВДП. Адже якщо НБУ знизить завтра ставку лише на 50 б.п., як і передбачалося його квітневим прогнозом, зниження ставок за ОВДП вже буде більшим. Подальша зміна ставок залежатиме від сигналів регулятора про перспективи перегляду облікової ставки в майбутньому.

Офіційні результати первинних розміщень