Державні облігації

Тиск попиту на ставки за ОВДП зберігається

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 04.06.2024 р. Міністерство фінансів збільшило пропозицію і з легкістю розмістило запланований обсяг облігацій, знизивши ставки за ними ще більше завдяки великим обсягам попиту.

Загалом попит зменшився лише на 5% до 33.8 млрд грн, тоді як пропозиція Мінфіну зросла до 11 млрд грн, оскільки емітент збільшив обмеження на дво- та трирічні облігації до 4 млрд грн за кожним із цих випусків. За річними ОВДП пропозиція залишилася на рівні 3 млрд грн. Тож перепідписка на річні ОВДП була майже двократною, а на дво– та трирічні папери – більш ніж трикратною.

Звісно, за таких обсягів попиту конкуренція на аукціоні залишалася високою за кожним із випусків, і чим довший термін обігу облігацій, тим змагання учасників ставками було все сильнішим. У підсумку ставки відсікання знизилися значно менше, ніж середньозважені, що свідчить про збільшення частки попиту за все нижчими ставками.

За річними ОВДП мінімальна ставка в заявках була 14.45% (на 45 б.п. нижче минулого аукціону), за дворічними 15.5% (на 33 б.п. нижче, ніж минулого тижня), а за трирічними 15.99%, що нижче минулого розміщення на 41 б.п.

За таких обставин ставка відсікання за річними ОВДП знизилася на 9 б.п. до 14.89%, тоді як середньозважена ставка (використовується для задоволення неконкурентного попиту) знизилася на 22 б.п. до 14.74%. За дворічними паперами ставка відсікання знизилася на 21 б.п. до 15.69%, а середньозважена – на 24 б.п. до 15.66%.

Найбільший темп зниження ставок зберігається для трирічних облігацій. Учора ставка відсікання знизилася на 33 б.п. до 16.29%, а середньозважена – одразу на 55 б.п. до 16.02%. Тобто від початку весняного циклу пом’якшення монетарної політики ставка відсікання знизилася на 221 б.п., а середньозважена – на 248 б.п. Це значно більше, ніж за іншими двома строковостями: ставки відсікання за річними та дворічними ОВДП знизилися на 191 б.п., а середньозважені ставки відповідно зменшилися на 202 б.п. та 194 б.п., ніж перед березневим рішенням НБУ знизити облікову ставку та ставки за депсертифіками до 14.5%.

Наступного вівторка відбудеться останній аукціон перед засіданням правління НБУ з питань монетарної політики. Очікування більшого за прогнозне зниження ставок залишиться визначальним у поведінці учасників аукціонів. Тож ставки за ОВДП можуть продовжити знижуватися високим темпом зі зменшенням премії за строковість облігацій. Подальша динаміка ставок залежатиме від того, яким буде рішення НБУ.

Офіційні результати первинних розміщень