Державні облігації

Зниження ставок за ОВДП триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 7.05.2024 р. Міністерство фінансів продовжило знижувати ставки, розмістивши запланований обсяг облігацій та залучивши 9.4 млрд грн до бюджету. На першому травневому аукціоні інвестори активно намагалися реінвестувати отримані минулого тижня погашення та дозволили Мінфіну знизити ставки ще на 6-20 б.п.

Новий випуск річних ОВДП зібрав 9.3 млрд грн попиту в 34 заявках зі ставками від 15.25% до 15.39%. Це вже було на 10 б.п. та 21 б.п. нижче від мінімальних та максимальних ставок минулого тижня. Але значна частина попиту була зі ставками 15.25%, тож увесь запропонований Мінфіном обсяг був розміщений за ставкою 15.25%. Відповідно ставка відсікання знизилася на 20 б.п., а середньозважена ставка на 14 б.п. Загальне зниження ставок за два тижні склало 75 б.п.

За дворічними облігаціями попит був більшим за пропозицію лише в 1.5 раза, але також дозволив Мінфіну продовжувати знижувати ставки. Учасники аукціону були готові купувати облігації зі ставками у вузькому діапазоні – 16.2-16.3%, тож Міністерство задовольнило всі заявки, але заявки зі ставками нижче від максимальної задовольнило повністю, а вже решту облігацій розподілило між неконкурентними заявками та заявками з максимальною ставкою. Тож ставка відсікання знизилася на 10 б.п. до 16.3%, а середньозважена знизилася на 6 б.п. до 16.29%. Відповідно за два тижні ставки знизилися на 70-71 б.п.

Найбільший попит був на нові трирічні папери. При пропозиції 3 млрд грн, попит майже досягнув 10 млрд грн. Діапазон ставок у заявках був також найбільшим – від 17% до 17.6%. Щоправда пропозиція вичерпалася на заявках зі ставками 17.5%, а заявки з нижчими ставками були невеликими. Тому ставка відсікання й середньозважена знизилися до 17.5%, на 20 б.п. і 10 б.п. відповідно. Тож за два тижні зниження стало найбільшим із трьох інструментів – 80 б.п.

Попри те, що НБУ вважає можливим знизити ще свої ставки на 50 б.п. цього року (ймовірно, у червні), схоже, що учасники ринку очікують більшого зниження ставок до кінця року і вже за два тижні дозволили Мінфіну знизити ставки за ОВДП більше, ніж на 2/3 від нещодавнього рішення НБУ. Якщо такі очікування посилюватимуться, то до наступного засідання НБУ з питань монетарної політики зниження ставок за ОВДП може бути навіть більшим, ніж квітневе зниження облікової ставки та ставок за депозитними сертифікатами.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень