Державні облігації

Зниження ставок слідом за обліковою

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 19.03.2024 р. Міністерство фінансів знизило ставки за гривневими ОВДП на 20-30 б.п., задовольнивши лише трошки більше половини отриманого попиту.

Найбільший попит та найбільше зниження ставок були за річними облігаціями. За ними перепідписка була майже трикратною – 8.7 млрд грн заявок при обмеженні на обсяг розміщення 3 млрд грн. Уже одразу ставки в отриманих Мінфіном заявках були нижчими за попередні розміщення. Максимальна ставка в заявках була нижчою на 20 б.п. (16.6%), а мінімальна - на 45 б.п. (16.25%). Пропонований до розміщення обсяг вичерпався на задоволенні заявок зі ставкою 16.5%, тож заявки з вищими ставками були відхилені, а середньозважена ставка розміщення склала 16.46% - обидві нижче на 30 б.п., ніж минулого тижня.

Майже удвічі більшим за пропозицію був попит за дворічними ОВДП. Мінімальна ставка в заявках знизилася на 40 б.п. до 17.15%, а от максимальна – не змінилася і була 17.6%. Однак попит вичерпався ще на заявках зі ставкою 17.35%, з якою, вочевидь, і була подана більшість заявок. Тож ставка відсікання та середньозважена знизилися на 25 б.п. до 17.35%.

За трирічними ОВДП попит зріс, але був трошки меншим за пропозицію. Тож, щоб знизити ставки й за цими облігаціями, Мінфін відхилив дві заявки зі ставками вище 18.3%. Відповідно ставка відсікання й середньозважена були встановлені саме на цьому рівні, або на 20 б.п. нижче, ніж на попередніх розміщеннях. Мінфін відхилив лише одну невелику заявку зі ставкою 5%, зберігши ставку відсікання 4.66% і підвищивши до цього ж рівня середньозважену ставку, та залучив від розміщення облігацій у доларах США $149.8 млн.

Попит на ОВДП зріс після несподіваного рішення НБУ знизити облікову ставку, яке також збільшило очікування, що невеликі кроки зі зниження ключової ставки можуть відбутися раніше, ніж у 2п24. Крім того, частина попиту могла бути акумульована за рахунок коштів від погашення гривневих ОВДП минулого тижня. Тож чималий попит разом з очікуваннями подальших дій НБУ посприяли Мінфіну в зниженні ставок за ОВДП, хоч і меншому, ніж зміна облікової ставки.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень