Державні облігації

Гривневі запозичення зросли

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 12.03.2024 р. На аукціоні попит на гривневі облігації зріс майже на третину порівняно з попереднім тижнем, але завдяки більш рівномірному розподілу між інструментами дозволив Міністерству фінансів збільшити залучення коштів майже удвічі – до 8.9 млрд грн.

Минулого тижня більшість попиту – майже 6.6 млрд грн (приблизно 90%) з 7.4 млрд грн – сконцентрувалася в річних облігаціях, тож через обмежену пропозицію більше третини обсягу було відхилено. Цього ж вівторка попит розподілявся більш рівномірно: лише трошки більше половини попиту було на річні папери, третина на дворічні і лише решта на трирічні інструменти.

На річні ОВДП попит складав 4.9 млрд грн, і, з урахуванням обмеження на обсяг розміщення 4 млрд грн, неконкурентний попит та заявки зі ставками, нижчими від максимальної, були задоволені повністю. Решта ж заявок були задоволені частково в межах залишку пропозиції і пропорційно до розміру заявки. Середньозважена ставка знизилася на 4 б.п. До 16.76%, оскільки частина попиту була зі ставками від 16.7% і нижче ставки відсікання 16.8%.

За дворічними та трирічними ОВДП Міністерство задовольнило весь обсяг попиту – відповідно 3.3 млрд грн та 1.5 млрд грн. Частка заявок зі ставками, нижчими від максимальної, була незначною, тож вони не вплинули на середньозважені ставки.

Збільшенню попиту на гривневі ОВДП посприяло сьогоднішнє велике погашення гривневих ОВДП, тож частина інвесторів одразу брала участь у первинному аукціоні для реінвестування погашень. Решта ж інвесторів буде перевкладати кошти поступово й переважно на вторинному ринку. Хоча відкидати участь частини з них в аукціоні наступного тижня теж не можна.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень