Державні облігації

Запозичення знову зросли завдяки валютним ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 20.02.2024 р. Міністерство фінансів збільшило залучення коштів від розміщення ОВДП до 16.6 млрд грн, але більш ніж 2/3 коштів було отримано від розміщення валютних облігацій.

22 лютого відбувається погашення валютних ОВДП на 304 млн євро (за номіналом), тож 20 лютого ключова увага була зосереджена на тому, чи зможе Мінфін рефінансувати принаймні переважну більшість цієї виплати. Загальний попит був дещо меншим, 275.3 млн євро, з урахуванням заявки на 0.5 млн зі ставкою 4% річних. Переважно попит був зі ставкою 3.25%, аналогічно розміщенню цих же облігацій у січні, тож усі заявки, окрім найдорожчої, були задоволені. Відповідно майже весь обсяг погашення було рефінансовано.

Водночас попит на гривневі облігації залишається стриманим. Загалом гривневі інструменти принесли бюджету 5.1 млрд грн, що майже аналогічно попереднім аукціонам. Але більш ніж удвічі менше, ніж Міністерство фінансів планувало залучити, встановлюючи обмеження на обсяг розміщення.

Менше третини планового обсягу було розміщено за 13-місячними військовими ОВДП та приблизно чверть планового обсягу за трирічним інструментом. Водночас обсяг розміщених дворічних облігацій майже досягнув ¾ від плану.

Відсоткові ставки в заявках не змінилися порівняно з попереднім тижнем, тож ставки відсікання та середньозважені залишаються незмінними за всіма гривневими інструментами п’ятий тиждень поспіль: 16.8% за річними, 17.5% за дворічними та 18.5% за трирічними облігаціями.

Загальний результат аукціону цілком пристойний і частково навіть перевершив очікування, адже попередні розміщення ОВДП у євро були менш активними та збирали значно менший попит. Загальні залучення за лютий уже перевищили 30 млрд грн, тож за підсумками місяця обсяг залучень може перевищити обсяг отриманих коштів у січні з можливим збільшенням частки валютних коштів вище 50%.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень