Державні облігації

Ринок не зацікавився новими облігаціями

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 13.02.2024 р. Міністерство фінансів замінило одразу два випуски гривневих облігацій, але попит на них виявився невеликим, що не дозволило одразу рефінансувати сьогоднішнє погашення гривневих ОВДП.

Річні папери знову отримали найбільший попит – 2.7 млрд грн, що лише на 0.3 млрд грн менше встановленого Мінфіном планового обсягу розміщення. Ставки в заявках були переважно аналогічними минулому аукціону, тож попит був задоволений повністю й бюджет отримав 2.9 млрд грн.

Новий випуск дворічних паперів Міністерство пропонувало в обсязі 4 млрд грн, але отримало заявки на 1.3 млрд грн, які були задоволені в повному обсязі за ставками, аналогічними до розміщення 20-місячних облігацій минулого тижня, – 17.6%.

Облігації з терміном обігу майже 3.5 роки Міністерство фінансів пропонувало на заміну трирічних "резервних" паперів. Новий випуск потенційно теж може бути доданий до переліку облігацій, дозволених для покриття банками частини обов'язкових резервів. Але попит на них був учора найменшим – 1.2 млрд грн, а ставки за новим випуском були встановлені на рівні 18.5%, аналогічно до "резервних" трирічних ОВДП, розміщених минулого тижня.

Загалом бюджет отримав 5.4 млрд грн, що покриває фактично половину сьогоднішніх виплат за гривневими ОВДП, хоча, з огляду на чималі залучення коштів з початку року, рівень рефінансування гривневих боргів залишиться високим. Однак для Міністерства було б значно краще максимально забезпечувати поточне рефінансування боргів, щоб не відволікати для боргових виплат кошти від податкових та інших надходжень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень