Державні облігації

Більші залучення і знову з валютними ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 06.02.2024 р. Міністерство фінансів розширило пропозицію ОВДП на аукціон 6 лютого, додавши ще валютні ОВДП у доларах США. Це дозволило залучити до бюджету 8.4 млрд грн, що більше, ніж за два попередні тижні.

Міністерство замінило 10-місячні ОВДП, яких розмістило вже на 16 млрд грн, новим випуском із терміном обігу більше 13 місяців. Новий випуск матиме купони, і найближчий буде виплачено вже в березні, що збільшило надходження коштів до бюджету на 0.2 млрд грн за рахунок накопиченого доходу. Попит на новий інструмент був на 20% більшим за пропозицію. Але одну заявку було відхилено повністю, оскільки вона була подана зі ставкою 17%. Водночас решта попиту була одностайною та задоволена за ставкою 16.8%, аналогічно до ставок за 10-місячними ОВДП минулого тижня. Неконкурентний попит задоволено повністю, а конкурентний у межах залишку пропозиції пропорційно до розміру заявки.

Більше, ніж удвічі, зріс попит на 20-місячні облігації, до понад 2 млрд грн, які принесли бюджету 2.1 млрд грн коштів. Попит на них залишається переважно одностайним зі ставками 17.6% ще з грудня, і вчора був задоволений майже повністю, хоча конкурентні й довелося задовольняти частково в межах залишку пропозиції після задоволення неконкурентних заявок і пропорційно до розміру заявки, як і за 13-місячним інструментом.

Водночас «резервні» облігації знову отримали незначний попит – лише 52 млн грн, хоча й одностайний зі ставкою 18.5%. Можливо, зниження ставки два тижні тому ще зменшило інтерес до цих ОВДП і через це Мінфін ніяк не може дорозмістити випуск до його звичного орієнтиру у 20 млрд грн.

Суттєво допомогли збільшити залучення валютні ОВДП. Учора Мінфін пропонував ті ж ОВДП у доларах США, що й за два тижні до цього, тож і розмістив їх за ставками, аналогічними до максимальної задоволеної ставки попереднього розміщення, – 4.66%. Ці облігації принесли бюджету $80 млн, що еквівалентно 3 млрд грн за поточним офіційним курсом, або майже 36% залучених учора коштів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень