Державні облігації

Потреба в коштах зберігається

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 19.12.2023 р. Мінфін збільшив залучення коштів до державного бюджету до 7.5 млрд грн, зокрема й завдяки розміщенню валютних ОВДП.

Переважно збільшенню запозичень посприяло розширення пропозиції 11-місячних облігацій. Міністерство фінансів регулярно отримувало значну перепідписку на них, тож учора збільшило до 6 млрд грн (4 млрд грн минулого тижня). Загалом попиту зібралося майже 7.4 млрд грн у 23 заявках, але 8 із них було відхилено повністю. Міністерство продало заплановані 6 млрд грн облігацій, із яких 0.7 млрд грн за неконкурентними заявками. Цілком імовірно, що частина конкурентних заявок могла бути задоволена частково. Ставку відсікання Мінфін встановив на рівні 16.94% (на 6 б.п. нижче, ніж минулого тижня), середньозважену 16.79% (на 9 б.п. нижче, ніж минулого аукціону).

Довші гривневі інструменти знову отримали скромний попит, який Мінфін задовольнив повністю. Дворічні ОВДП розміщені на 0.7 млрд грн із незмінною ставкою відсікання 17.6% та зниженням середньозваженої ставки на 2 б.п. до 17.57%. Водночас трирічні папери розміщені на 0.5 млрд грн без змін у відсоткових ставках – 18.6% четвертий тиждень поспіль.

Ще один інструмент, який дозволив збільшити залучення, - це валютні ОВДП у євро. Цього року Мінфін уже рефінансував усі погашення в цій валюті, але все ж знайшлося 27 млн євро попиту на них. І хоч одну заявку зі ставкою 3.22% Мінфін відхилив, це майже не вплинуло на обсяг розміщення, оскільки вона була на придбання лише 255 облігацій. Тож і ставка відсікання, і середньозважена встановлені на рівні 3.2%, що на 5 б.п. нижче, ніж ставки за цим же інструментом у вересні. Тобто й учасники розміщення, і Мінфін саме так оцінили скорочення терміну обігу й перспективи ослаблення гривні впродовж наступних дев’яти місяців.

Схоже, що потреба бюджету в коштах для нагальних потреб зберігається, адже Мінфін міг би не розширювати пропозицію, рефінансувавши фактично вже всі погашення цього року. Тож і наступного тижня Мінфін може вдатися до змін у пропозиції облігацій як за рахунок збільшення обсягів розміщення, так і розширення переліку інструментів на останньому цього року аукціоні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень