Державні облігації

Зниження ставок призупинилося

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 12.12.2023 р. Міністерство фінансів залучило 12 грудня від розміщення ОВДП 5.2 млрд грн майже без змін у відсоткових ставках. Це менше, ніж половина обсягу залучень минулого тижня.

Найбільший попит очікувано був на річні облігації. Мінфін отримав 26 заявок на 10 млрд грн і задовольнив 25 із них, але продавши лише 4 млрд грн облігацій. Міністерство фактично задовольнило весь неконкурентний попит за ставкою 16.88% (всього на 4 б.п. нижче, ніж минулого тижня) у сумі 3.4 млрд грн та конкурентні заявки зі ставками нижче ставки відсікання. А от ті, що були зі ставкою 16.9%, задовольнило частково в межах залишку. Крім того, Мінфін відхилив одну заявку зі ставкою 16.97% повністю.

Водночас триваліші терміни обігу отримали знову невеликий попит, загалом лише на 1.7 млрд грн за номіналом. Ставки в заявках на придбання цих облігацій майже не відрізнялися від попереднього аукціону. Тож попит на них був задоволений повністю. Дворічні папери були розміщені на 690 млн грн із незмінною ставкою відсікання 17.6% і середньозваженою 17.59%, що на 1 б.п. вище минулого тижня. Водночас трирічні «резервні» облігації Мінфін розмістив на майже 994 млн грн, зберігши і ставку відсікання, і середньозважену на рівні 18.6%.

Аукціон продемонстрував що ринок врахував не тільки попередні рішення НБУ щодо облікової ставки, а й анонсовані плани знизити облікову ставку в грудні ще на 100 б.п. до 15%. Учасники ринку не поспішали купувати довгі інструменти, прагнучи спочатку отримати нові індикативи від НБУ на 2024 рік, особливо в поточних умовах невизначеності щодо зовнішнього фінансування на наступний рік та нещодавнього ослаблення курсу гривні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень