Державні облігації

Ставки за ОВДП переважно незмінні

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 17.10.2023 р. Міністерство фінансів залучило 17 жовтня від розміщення трьох випусків ОВДП 9.2 млрд грн із незначними змінами ставок.

Найбільше змінилися ставки за річними облігаціями. Попит на ці облігації був трошки більшим за 1 млрд грн, але учасники розміщення подали заявки зі ставками, не вище 17.53%, що лише на 2 б.п. нижче, ніж ставка відсікання минулого тижня. Міністерство задовольнило весь попит, встановивши ставки відсікання та середньозважену на рівні 17.53%.

За облігаціями з погашенням у червні 2025 року заявки були подібні до минулого тижня, зі ставками від 18.15% до 18.35%, і попит лише незначно перевищував пропозицію. Тож Мінфін задовольнив усі заявки, окрім тих, що були з максимальною ставкою. Їх Міністерство фінансів задовольнило частково в межах пропозиції, а ставки не змінилися і залишилися на рівні 18.35%.

Найбільший попит був на трирічні папери. При пропозиції 5 млрд грн попит склав майже 6.6 млрд грн, а ставки розташувалися в діапазоні 19.10-19.19%, але переважно ближче до максимальної. Тож частина заявок була задоволена не повністю, а в межах залишку пропозиції пропорційно до розміру заявки. Ставка відсікання не змінилася, а середньозважена знизилася на 1 б.п. до 19.18%.

Загалом обсяг гривневих залучень залишається близьким до 10 млрд грн і концентрується в трирічних ОВДП, що згодом можуть стати резервними. Водночас ставки за облігаціями змінюються незначно і залишаються переважно на незмінному рівні другий місяць поспіль.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень