Державні облігації

Незначні зміни ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 26.09.2023 р. Міністерство фінансів 26 вересня розмістило ті ж гривневі інструменти, що й у попередні тижні, але залучило 2.6 млрд грн - найменший обсяг за понад три місяці.

Попит на річні ОВДП був найбільш різноманітний порівняно з більш довгими інструментами. Максимальна ставка вчора на ці облігації була на 1 б.п. нижче ставки відсікання попереднього аукціону, але більшість попиту була заявлена зі ставками від 17.5% до 17.75%. Це знову дало Мінфіну поле для маневру, й ставку відсікання було знижено на 3 б.п. до 17.75%, а середньозважена ставка підвищилася на 3 б.п. до 17.68%. Заявка з максимальною ставкою 17.77% на 50 млн грн була відхилена.

За півторарічними паперами інвестори подали заявки на аукціон із найбільшим діапазоном ставок – від 17.5% до 18.5%. Звісно, що підвищувати ставки Міністерство відмовилося, тож заявка на 2 тис грн зі ставкою 18.5% була відхилена. Але наявність попиту зі ставкою 17.5% навіть не вплинула на середньозважену ставку, адже, зберігши ставку відсікання на рівні 18.35%, Мінфін задовольнив неконкурентний попит за ставкою 18.34%, що на 3 б.п. вище, ніж минулого тижня.

Резервні облігації були розміщені за тими ж ставками, що й у попередні тижні – ставка відсікання встановлена на рівні 19.2%, а середньозважена – 19.19%. Заявка на 2 млн грн, що потребувала підвищення ставки відсікання до 19.5%, була відхилена.

Попит на гривневі облігації знизився до одного з найменших обсягів цього року, що може бути, зокрема, наслідком бажання інвесторів придбати коротші облігації, ніж пропоновані на аукціоні, бо Мінфін рефінансував лише третину сьогоднішніх погашень. Також банки могли вичерпати поточну потребу в резервних облігаціях і купуватимуть їх трохи згодом. Відповідно через невеликий обсяг попит концентрується ближче до ставок відсікання, що не дозволяє Мінфіну використати обмеження на обсяг розміщення та знижувати ставки далі й більш агресивно.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень