Державні облігації

Розміщено нові військові облігації

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 05.09.2023 р. 5 Вересня Міністерство фінансів залучило 6.4 млрд грн, розмістивши нові військові та «резервні» облігації.

Загалом на аукціон пропонувалося три випуски облігацій. Два з них були звичайні: один із погашенням у жовтні наступного року, який Мінфін пропонує на первинному ринку щотижня з середини липня, та другий із погашенням наприкінці 2026 року, який Міністерство пропонувало вдруге, а НБУ додав до списку «резервних» облігацій з наступного понеділка. Третій випуск облігацій був новим. Це були військові облігації з погашенням у червні 2025 року.

Річні облігації взагалі не отримали попиту. Це був другий випадок цього року після того, як Мінфін не отримав жодної заявки на майже такий самий термін обігу на першому аукціоні цього року.

«Резервні» ОВДП отримали невеликий попит, якщо порівнювати з минулим аукціоном – 2.8 млрд грн проти 8.7 млрд грн. Імовірно, банки не були готові купувати ще більше таких облігацій, оскільки вони зможуть їх використовувати для покриття частини обов’язкових резервів лише з наступного понеділка. Тож із урахуванням, що обмеження обсягу розміщення було значно більшим – 5 млрд грн, а попит весь був у межах 19-19.2%, Мінфін задовольнив весь цей обсяг за відповідними ставками в конкурентних заявках, а неконкурентний попит – за ставкою 19.19%.

Водночас небанківський попит міг максимально перекочувати в новий випуск військових облігацій. Попит на новий випуск склав понад 8 млрд грн, але Міністерство було готове розмістити тільки 4 млрд грн облігацій (за номіналом). Однак у підсумку було розміщено 3.4 млрд грн нових облігацій, а до бюджету залучено майже 3.5 млрд грн за ставками від 18.15% до 18.35%, а п’ять заявок з вищими ставками були відхилені. Середньозважена ставка для неконкурентних заявок встановлена на рівні 18.31%.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень