Державні облігації

Ще нижчі ставки за резервними ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.08.2023 р. Міністерство фінансів залучило 30.08.2023 р. 7.3 млрд грн - найбільший обсяг на одному розміщенні в серпні. Великий попит продовжує тиснути на ставки за найдовшим інструментом, який потенційно стане «резервним».

За річними облігаціями попит був найменшим – 170 млн грн за номіналом у шести заявках. Увесь цей попит задоволено повністю за незмінною ставкою 17.8%.

Попит на 17-місячні військові облігації подвоївся порівняно з попереднім тижнем. Загальний обсяг заявок перевищив 1.7 млрд грн і був повністю задоволений за ставкою 18.35%, також незмінною протягом серпня.

Нові облігації з погашенням у листопаді 2026 року найбільше привабили інвесторів. Загальний обсяг попиту сягнув 8.7 млрд грн у 35 заявках зі ставками від 19% до 19.25%. Однак обсяг розміщення традиційно був обмежений Мінфіном, цього разу на рівні 5 млрд грн. Тож цей обсяг вичерпався ще на рівні 19.2%, а середньозважена ставка становила 19.18%. Відповідно було відхилено дев’ять заявок повністю, а загалом - майже 3.7 млрд грн попиту.

Інвестори прагнуть зафіксувати вищі ставки за максимально можливим терміном обігу (з пропонованих на первинному ринку), тож продовжують активно змагатися за можливість придбати облігації і подають заявки з усе нижчими відсотковими ставками. Це допомагає Мінфіну не тільки залучати бажаний обсяг коштів, але й знижувати ставки за такими облігаціями, наближаючи їх до коротших облігацій.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень