Державні облігації

Ставки за гривневими ОВДП стабілізувалися

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 15.08.2023 р. Аукціон приніс бюджету 6.4 млрд грн, переважно в національній валюті, тоді як в іноземній Мінфін відмовився позичати багато.

Звичайні ОВДП отримали цього разу непоганий попит - на 382 млн грн з повною одностайністю у конкурентних заявках, усі вони були подані за ставкою відсікання минулого аукціону. Тож увесь попит було задоволено за ставкою 17.8% і залучено майже 395 млн грн.

Військові ж облігації вчора не зацікавили учасників аукціону й принесли бюджету лише неповні 125 млн грн. Конкурентний попит теж був одностайним за ставками 18.35% - рівнем, на який ставку відсікання було знижено два тижні тому.

Водночас резервні облігації були найбільш затребувані вчора. Попит сягнув понад 7.7 млрд грн, але Мінфін розмістив лише запропоновані 5 млрд грн цих ОВДП. Ставки в заявках трошки різнилися, і невелика частина попиту була заявлена за ставкою 19.25%, але більшість за ставкою 19.5%. Тож і за цим випуском ставка відсікання не змінилася, а середньозважена знизилася на 1 б.п. до 19.49%.

Міністерство фінансів знизило ставки лише за валютними ОВДП у євро. Заявки були подані за ставками в діапазоні 3.05-3.25%, аналогічному розміщенню майже два місяці тому. Але з огляду на менший термін обігу цих облігацій емітент відхилив чотири з 48 заявок на суму понад 70 млн євро, знизивши ставку відсікання на 10 б.п. до 3.15%, а середньозважену на 13 б.п. до 3.11%. Тож до бюджету було залучено всього 20 млн євро.

Учасники аукціону не дали вчора Мінфіну можливості для маневру ставками за гривневими ОВДП, подавши конкурентні заявки переважно на рівні максимальних задоволених ставок минулого розміщення. Тож за таких умов вони можуть залишатися стабільними до наступного перегляду облікової ставки з потенційним рухом униз напередодні. А от за валютними облігаціями, мабуть, доведеться провести ще одне розміщення паперів у євро, щоб рефінансувати весь серпневий обсяг погашення в цій валюті.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень