Державні облігації

Реінвестування валютних погашень

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 25.07.2023 р. Міністерство фінансів залучило вчора майже 15 млрд грн, більше половини з яких за рахунок валютних ОВДП. Найімовірніше, значна частина інвесторів перевкладала кошти від валютних погашень, здійснених минулого тижня.

Валютні ОВДП принесли бюджету вчора 56% усіх залучених коштів. Однак Мінфін не розмістив весь запланований обсяг: обмеження обсягу розміщення облігацій у доларах США було встановлене на рівні $250 млн, а загальний обсяг попиту склав $237 млн, в т.ч. $150 млн - неконкурентний. Інвестори подали аж 138 заявок зі ставками від 4.3% до 4.8%. Оскільки Міністерство задовольнило весь попит, ставка відсікання не змінилася, а середньозважена знизилася лише на 3 б.п. до 4.71% порівняно з аналогічним розміщенням наприкінці червня. Незначна зміна середньозваженої ставки свідчить, що конкурентний попит із низькими ставками був невеликим.

Також великий обсяг, 5 млрд грн або 34% всіх залучень, принесли бюджету трирічні облігації. Це був новий випуск, який, найімовірніше, може бути включений до бенчмарків та дозволений НБУ для покриття банками частини обов’язкових резервів. Нові трирічні папери були розміщені за тою ж ставкою відсікання, що й попередній випуск, – 19.75%, а попит був майже одностайним та навіть перевищив пропозицію на 263 млн грн.

Решта пропонованих на аукціоні облігацій отримали звично невеликий попит. 14-місячні облігації придбали вісім учасників на майже 900 млн грн за незмінною ставкою 18.3%. Водночас півторарічних ОВДП Мінфін розмістив ще менше – на 540 млн грн, але відхилив три заявки на 150 млн грн і вчергове знизив ставку відсікання на 5 б.п. до 18.85%, а середньозважену ще на 9 б.п. до 18.81%.

Результати аукціону загалом очікувані. Інвестори перевклали більше половини отриманої минулого тижня валюти на первинному ринку. Мінфін розмістив нові облігації, які можуть стати «резервними» і які банки могли активно купувати перед можливим зниженням облікової ставки завтра. Не оминув Мінфін також знизити ще більше ставки за півторарічними інструментами. Вже наступний аукціон може отримати вплив рішень НБУ, оприлюднених завтра, тож умови нових розміщень можуть бути іншими.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень