Державні облігації

Ставки за ОВДП знижуються

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 18.07.2023 р. Міністерство фінансів залучило до бюджету вчора 5.5 млрд грн із черговим зниженням відсоткових ставок.

Найкоротшим інструментом, розміщеним учора, були звичайні облігації з погашенням у жовтні наступного року. Типово особливого попиту на них не було, і загалом було подано сім заявок усього на 21.7 млн грн за номіналом. Усі заявки були зі ставкою 18.3% (незмінною четвертий тиждень поспіль) і були задоволені у повному обсязі.

Військові ОВДП з погашенням у січні 2025 року Мінфін був готовий розмістити на суму 5 млрд грн, але попит був меншим – 2.6 млрд грн зі ставками від 18.9% до 19.1%. І хоч максимальна ставка була аналогічною ставці відсікання минулого тижня, більша частина попиту була зі ставкою 18.9%. Тож емітент вирішив задовольнити 19 з 49 заявок на суму 2.4 млрд грн (94% всього попиту на ці облігації) і знизив ставку відсікання на 20 б.п. до 18.9%, а середньозважену – на 19 б.п. до 18.9%.

Резервні ОВДП Мінфін прагнув розмістити не більше ніж на 3 млрд грн, і вперше з травня попит перевищив пропозицію. Загалом Мінфін отримав 23 заявки на 6.2 млрд грн, але розмістив лише заплановані 3 млрд грн облігацій, задовольнивши в повному обсязі заявки зі ставкою 19.7%, а решту за звичною ставкою 19.75%, але частково в межах залишку пропорційно до розміру заявок.

Інтерес до ОВДП зберігається, і концентрується у резервних та військових облігаціях. Резервні ОВДП купують переважно банки для формування частини обов’язкових резервів. Водночас військові облігації купують переважно резиденти, зокрема торговці цінними паперами для задоволення попиту від роздрібних інвесторів.

pdfЗавантажити повний звіт ICU290.95 КБ

Офіційні результати первинних розміщень