Державні облігації

Високий інтерес до військових облігацій

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 11.07.2023 р. Переважну більшість коштів у вівторок Мінфін залучив через військові облігації, які знову зібрали чималий попит.

Майже 70% попиту вчорашнього аукціону отримали 10-місячні військові облігації, відомі також за назвою «Нова Каховка». Учасники аукціону подали 23 заявки на придбання цих облігацій на загальну суму 11.6 млрд грн. Оскільки Мінфін пропонував розмістити тільки 10 млрд грн облігацій, попит був задоволений неповністю: Міністерство задовольнило всі заявки, але пропорційно їхньому обсягу в межах 10 млрд грн. Порівняно з розміщенням цих же облігацій три тижні тому ставку знижено на 20 б.п. до 18%, аналогічно до розміщених минулого тижня річних облігацій.

Менший, але також непоганий попит був поданий на 1.5-річні військові ОВДП, 1.4 млрд грн у 33 заявках. Але частина з них була невеликою і зі ставками минулотижневого розміщення. Тож Міністерство вирішило відхилити одразу 20 заявок, але всього на 0.4 млрд грн, і знизити ставку відсікання на 10 б.п. до 19.1%, а середньозважену на 11 б.п. до 19.09%.

Умови розміщення звичайних облігацій майже не змінилися, але й інтерес до них був мізерним. Усього 7 заявок на 135 млн грн, які були повністю задоволені. Однак через заявки на рівні 18.2% середньозважена ставка знизилася на 1 б.п. до 18.29%, тоді як ставка відсікання залишилася на рівні 18.3%.

Одностайним був попит на «резервні» облігації: всі заявки були подані зі ставкою 19.75%. Мінфін задовольнив усіх охочих, оскільки обсяг пропозиції був більшим, ніж попит.

Загальний обсяг залучень учора склав майже 13.7 млрд грн, і майже 72% коштів залучено від військових облігацій. Імовірно, частина попиту була від інвесторів, які отримали погашення минулого тижня і чекали на облігації з коротшим терміном обігу. Подібний інтерес до військових ОВДП минулого разу був три тижні тому, коли погашався великий випуск військових облігацій та чимало коштів було одразу реінвестовано в новий випуск.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень