Державні облігації

Мінфін продовжив знижувати ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 04.07.2023 р. Міністерство фінансів скористалося нагодою відносно невеликих обсягів гривневих погашень у липні й продовжило знижувати відсоткові ставки за ОВДП.

За річними військовими облігаціями, які Мінфін знову повернув у палітру пропозиції, попит був найменшим. Учасники аукціону подали 23 заявки, але всього на 110 млн грн. Дві з них на понад 25 млн грн були зі ставкою 18.3%, аналогічно максимальній задоволеній ставці два тижні тому. Але цього разу більшість попиту була в неконкурентних заявках, тож Мінфін задовольнив лише частину конкурентних заявок зі ставкою 18.2% та всі неконкурентні заявки за такою ж ставкою.

15-місячні папери цього разу були розміщені на тих же умовах, що й тиждень тому, коли була, схоже, спроба замінити ними річні ОВДП. Але якщо їх розглядати окремо, то подібний інструмент розміщувався ще наприкінці травня і зі ставками 19.5%. Тож поточні 18.3% є вже значним зниженням для такого терміну обігу.

Попит на 19-місячні облігації був найбільш неодностайний: майже третина заявок була з вищою ставкою, ніж решта конкурентного попиту, але за обсягом це було менше 1% всього попиту. Відповідно ці заявки були відхилені, а ставки - максимальну та середньозважену - знижено на 10 б.п. до 19.2%.

Одностайним був попит лише на «резервні» облігації, які банки знову придбали з незмінною ставкою 19.75% ще на 1.9 млрд грн за номіналом.

У вівторок вперше цього року Міністерство фінансів встановило обмеження на обсяг розміщень за всіма запропонованими випусками ОВДП. І хоч попит за всіма інструментами був меншим за пропозицію, цей крок міг підштовхнути банки до очікувань більшої конкуренції і подання заявок із меншим чи бажаним для Мінфіну рівнем ставок.

Це був перший липневий аукціон, і він збігається в часі з погашенням облігацій на 10 млрд грн. Тож велика частина попиту - це міг бути роловер погашень, а частина коштів може бути реінвестована на вторинному ринку чи наступного тижня на первинному ринку. Але з огляду на тенденцію, започатковану в червні, Мінфін може продовжити зниження ставок і далі.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень