Державні облігації

Ставки за валютними ОВДП ще нижчі

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 27.06.2023 р. Міністерство фінансів залучило майже 7.8 млрд грн, переважно в гривні, але більше третини у валюті, ще й зі зниженням ставок.

Річні ОВДП Мінфін замінив учора 15-місячними паперами, але в підсумку умови за ними залишилися такими ж. Попит склав 1.3 млрд грн, де частина (450.5 млн грн) була заявлена за ставкою 18.3%, і 272 млн грн у неконкурентних заявках, а ще 584 млн зі ставками до 19.3%. Тож саме такий поділ, мабуть, і став причиною того, що було задоволено конкурентні заявки зі ставкою 18.3% та неконкурентні за аналогічною середньозваженою ставкою.

За півторарічними військовими облігаціями та трирічними резервними ОВДП умови розміщення не змінилися. Півторарічні були розміщені за ставкою 19.3%, а «резервні» трирічні облігації – за ставкою 19.75%.

Цього тижня продовжилося зниження ставок за валютними ОВДП. Якщо минулого тижня Мінфін розмістив 8-місячні доларові ОВДП за ставкою 4.8%, то вчора попит на нові річні облігації в доларах США був заявлений в діапазоні від 4.5% до 4.85%. Максимальна ставка була аналогічна розміщенню 11-місячних ОВДП у цій валюті на початку травня. Однак учора емітент вирішив, що ставка 4.85% є зависокою, і відхилив дев’ять заявок на $10.5 млн. Максимальна задоволена ставка була встановлена на 5 б.п. нижче на рівні 4.8%, а середньозважена ставка порівняно з травнем знизилася на 11 б.п. до 4.74%.

Мінфін продовжив залучати як гривневі, так і валютні кошти, які інвестори перевкладали, зокрема, і після погашень, здійснених минулого тижня. Але, враховуючи, що липень менш навантажений погашеннями як у гривні, так і у валюті, Міністерство має більше можливостей для маневру та вибору більш привабливих ставок за новими розміщеннями.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень