Державні облігації

Менше залучень за нижчими ставками

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 13.06.2023 р. Міністерство фінансів продовжило знижувати ставки за ОВДП, залучивши до бюджету один із найменших обсягів коштів з початку року.

Загалом попит на аукціоні склав майже 2.9 млрд грн, але не весь він був задоволений Мінфіном. Було відхилено дев’ять заявок загалом на понад 0.5 млрд грн і розміщено ОВДП на 2.4 млрд грн за номінальною вартістю, а до бюджету залучено 2.5 млрд грн.

Загалом на річні ОВДП попит склав понад мільярд гривень, і майже 40% було в неконкурентних заявках. Більшість конкурентного попиту на річні ОВДП було подано зі ставкою 18.4%, аналогічно минулому аукціону. Лише одна конкурентна заявка на 50 млн грн була подана за ставкою 18.5%, але була відхилена. Відповідно Мінфін задовольнив усі неконкурентні заявки та майже всі конкурентні за ставкою 18.4%.

На півторарічні облігації Мінфін зібрав попиту на майже 1.8 млрд грн із незначною часткою неконкурентних заявок. Але майже чверть обсягу була в конкурентних заявках зі ставкою 19.5%, аналогічно минулому тижню. Однак більшість обсягу конкурентного попиту була подана за ставкою 19.3%, що на 20 б.п. нижче, ніж минулого вівторка. Тож понад 0.4 млрд грн попиту у восьми заявках було відхилено, і розміщено облігацій на 1.4 млрд грн із залученням до бюджету 1.5 млрд грн.

«Резервні» облігації на аукціоні знову отримали найменший попит , який ще зменшився порівняно із попередніми тижнями, з майже 0.7 млрд грн до 40 млн грн. Попит був у восьми заявках, включаючи неконкурентні, і був повністю задоволений за звичною ставкою 19.75%.

У перші тижні червня не відбувається жодних погашень гривневих ОВДП, що зменшує інтерес великих гравців до нових розміщень із метою реінвестиції отриманих коштів. Терміни виплати купонів не дуже привабливі для нерезидентів, оскільки не дадуть можливості репатріювати кошти в найближчі три-чотири місяці.

Водночас участь в аукціоні взяли ті інвестори, які були готові придбати півторарічні облігації і навіть за нижчою ставкою, що призвело до зниження ставок за гривневими паперами другий тиждень поспіль. Цілком імовірно, що серед них могли бути нерезиденти, які заздалегідь формують портфель для отримання виплат і їхньої репатріації взимку. Чи стане зниження ставок певною тенденцією, чи буде разовим кроком від Мінфіну для кожного з інструментів, буде зрозуміло після засідання Правління НБУ з питань монетарної політики в четвер, де буде прийнято рішення щодо облікової ставки на найближчі півтора місяця.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень