Державні облігації

Залучення у гривні знову переважають

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.05.2023 р. Учора Мінфін збільшив залучення в національній валюті, і після кількох тижнів перерви вони знову переважали запозичення в іноземній валюті. Емітент пропонував на аукціоні майже всі ті ж випуски облігацій, що й минулого тижня, замінивши лише валютні ОВДП.

Найбільше попиту отримали 10-місячні військові гривневі ОВДП, які принесли бюджету половину всіх учорашніх залучень. Їх бажали придбати за 36 заявками на 6 млрд грн, але Мінфін традиційно відхилив заявку, що потребувала підвищення ставки на 50 б.п., і задовольнив решту 35 заявок на суму 5.5 млрд грн за номіналом. Але якщо минулого тижня більшість попиту була одностайною, то вчора частина учасників аукціону бажала придбати чималий обсяг облігацій уже за ставкою 18%. Через це середньозважена ставка знизилася на 23 б.п. до 18.27% при збереженій максимальній задоволеній ставці на рівні 18.5%.

Півторарічні облігації Мінфін вирішив продавати лише в обсязі 1 млрд грн. Але надмірної конкуренції це не створило. Загальний попит перевищив пропозицію лише на 18% і був у 25 заявках із незначною часткою неконкурентного попиту та одностайним конкурентним попитом за ставкою 19.5%. Відповідно неконкурентний попит був задоволений повністю, а конкурентний – у межах залишку пропорційно обсягу в заявках. Бюджет отримав від цього випуску лише 928 млн грн.

Очікувано невеликим був попит на «резервні» облігації, оскільки ліміт на покриття частини резервів облігаціями банки вже майже використали, а новий випуск, що розміщувався вчора, можна буде використовувати для покриття резервів лише з 11 червня. Тому попит був незначним, менше 10% від пропозиції, і склав 645 млн грн. Усі 20 заявок були задоволені за ставкою 19.75%.

Цього разу Мінфін вирішив замінити випуск валютних ОВДП на подібний за терміном обігу, довшим на кілька тижнів, ніж розміщений минулого тижня. Запропонований учора випуск був минулого разу розміщений на початку травня зі ставкою 4.85%, тож і вчора більшість заявок були саме з таким рівнем ставок. Усі 72 заявки були задоволені повністю, а бюджет отримав $110 млн.

Загалом Мінфін залучив за травень майже 70 млрд грн - найбільше з початку року. Завдяки таким залученням Міністерство забезпечило рефінансування всіх погашень ОВДП у травні, ще й накопичило частину коштів для погашень у червні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень