Державні облігації

Банки продовжують купувати ОВДП у резерви

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 04.04.2023 р. Потреба банків у «резервних» облігаціях зберігається, і вони продовжують їх купувати, але в значно менших обсягах, ніж на початку року.

Учорашній аукціон проходив із пропозицією всього трьох випусків гривневих облігацій, два з яких є військовими ОВДП, а третій – «резервними» облігаціями з погашенням у квітні 2025 року. Військові ОВДП пропонувалися з терміном обігу 11 та 15 місяців, і за ними попит був майже одностайним. Лише за коротшим терміном обігу була заявка зі ставкою 19%, що на 50 б.п. вище за ставки в решті конкурентних заявок, яку Міністерство фінансів відхилило.

Одностайним був попит і на «резервні» облігації. Після того як минулого тижня чималий попит був зі ставкою 18.7%, що спричинило зниження середньозваженої ставки до 18.98%, учора охочих ризикувати не виявилося і весь попит був заявлений зі ставкою 19.6%. Але обсяг розміщення зріс порівняно з попередніми тижнями несуттєво, до 3.8 млрд грн за номіналом, що збільшило загальний обсяг «резервних» ОВДП до 96 млрд грн.

Напередодні великих виплат за ОВДП Мінфін залучив лише 4.6 млрд грн, що лише трошки більше чверті від обсягу платежу з погашення гривневого боргу, запланованого на сьогодні. Але з урахуванням того, що за 1кв23 залучено на 44 млрд грн більше, ніж погашено, це не має створювати проблеми для бюджету й для виконання зобов’язань перед МВФ щодо рефінансування внутрішніх боргових виплат.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень