Державні облігації

Мінфін зібрав валюту для виплати

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 28.03.2023 р. За два тижні Мінфін зібрав достатньо валюти для виплати за валютними ОВДП завтра, але для цього довелося підвищити відсоткові ставки за новими розміщеннями.

Гривневі облігації принесли бюджету на вчорашньому аукціоні 3.1 млрд грн, в т.ч. понад 3 млрд грн залучено за допомогою «резервних» облігацій і 49 млн грн - за допомогою військових ОВДП. За звичайними й військовими ОВДП відсоткові ставки не змінилися, але за «резервними» ОВДП очікування кимось із учасників ажіотажного попиту спонукало до подання заявки зі ставкою 18.7%, що обернулося зниженням середньозваженої ставки до 18.98%.

Водночас за валютними ОВДП Мінфіну довелося підвищити ставки, щоб залучити достатньо коштів для завтрашніх виплат.

Ринку пропонувалося вчора три випуски ОВДП у доларах США: піврічні та 9-місячні військові ОВДП та вперше за понад рік і звичайні валютні ОВДП. Останні теж із піврічним терміном обігу, більшим на три тижні, ніж піврічні військові облігації.

За обома випусками піврічних облігацій ставку відсікання було підвищено на 50 б.п. до 4.75% річних. А середньозважені змінилися по-різному: за військовими ОВДП ставка зросла на 49 б.п. до 4.74%, а за звичайними – на 34 б.п. до 4.59%. Підвищення ставок за 9-місячними облігаціями виявилося трошки меншим: середньозважена ставка стала 4.85%, що на 35 б.п. вище, ніж подібний термін обігу розміщувався торік, а середньозважена – 4.84%, або на 34 б.п. вищою.

Загалом у валюті вчора було залучено $390.5 млн, після того як минулого тижня бюджет отримав всього $86 млн. Але разом цього достатньо для завтрашніх виплат у сумі $409.3 млн, і для рефінансування всіх виплат у доларах США, здійснених з початку року.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень