Державні облігації

Конкуренція за ОВДП зростає

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 21.02.2023 р. Міністерство фінансів залучило вчора до бюджету 9.6 млрд грн, переважно в гривні, відхиливши частину попиту за всіма гривневими облігаціями.

Найкоротший випуск облігацій уперше за чотири тижні отримав попит, більший за пропозицію. При обмеженні розміщення в півмільярда гривень, попит склав 641 млн грн, переважно в неконкурентних заявках. Конкурентний попит був одностайним, зі ставкою 15% річних, тож, найімовірніше, його було задоволено повністю й у межах залишку пропозиції - неконкурентні заявки.

Річні облігації мали невеликий попит, 151 млн грн, але заявка на 100 млн потребувала підвищення ставки до 25%, тож була відхилена.

Попит на «резервні» облігації традиційно перевищив пропозицію, цього разу більш ніж у п’ять разів. Тож 30% пропозиції було знову розміщено за неконкурентними заявками, а 70% обсягу отримали ті, хто подав найменші ставки в конкурентних заявках. У підсумку за цим випуском ставку відсікання було встановлено на рівні 18.6%, а середньозважену – 18.51%, що на 65б.п. та 56 б.п. нижче, ніж минулого тижня.

Якщо збільшення попиту на 7-місячні ОВДП було певним чином несподіваним, то попит на «резервні» папери був цілком очікуваним, як і чергове зниження ставок. Наразі відповідно до графіку розміщень нові «резервні» папери можуть бути запропоновані за два тижні, тож банки поспішали придбати облігації для покриття частини обов’язкових резервів. Відповідно високою була й конкуренція за можливість придбати їх саме зараз, а не через два тижні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень