Державні облігації

Акценти знову на валюті

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 20.12.2022 р. У вівторок до бюджету Міністерство фінансів залучило 13.6 млрд грн, і більше половини - знову у валюті.

Гривневі облігації мали непоганий попит, на 6.5 млрд грн за номіналом, а валютні в доларах США – майже $210 млн. Але не весь попит було задоволено в повному обсязі.

На короткі випуски, з терміном обігу до одного року, знову були заявки зі значно вищими ставками, ніж решта попиту, але з порівняно невеликим обсягом. Тож за піврічними облігаціями було відхилено одну невелику заявку, а за 11-місячними – весь попит. А от довші гривневі облігації, з терміном обігу від року до двох, були продані всім охочим.

Проте найбільше коштів принесли саме валютні ОВДП. Схоже, Мінфін вирішив поповнити валютні рахунки перед виплатою $360 млн сьогодні та рефінансував більше половини цієї виплати. Але ще один аукціон із розміщенням валютних ОВДП відбудеться наступного тижня, тож є висока ймовірність того, що ця виплата буде рефінансована повністю або переважна її частина.

Водночас за жодним із випусків не відбулося підвищення відсоткових ставок, а запити на вищі ставки відхилено. Ймовірно до кінця року нових підвищень ставок уже не відбудеться.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень