Державні облігації

Більші позики за вищими ставками

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 15.11.2022 р. Учора Міністерство фінансів знову підвищило ставки за гривневими ОВДП і залучило загалом 5 млрд грн, переважно в гривні.

Валютні облігації отримали чимало заявок, але загальний обсяг попиту й залучень виявився найменшим на вчорашньому аукціоні. Всього $7.9 млн за ставкою 4.25% на п’ять місяців. Це ті ж умови, що й два тижні тому, але обсяг майже вп’ятеро менший.

А от гривневі облігації цього разу знову відіграли головну роль у залученнях і принесли бюджету 4.7 млрд грн. І це попри те, що вибір Мінфін звузив до трьох випусків – двох військових облігацій і одного випуску звичайних ОВДП, за двома з яких ставки було підвищено на 50 б.п.

Найбільше коштів було залучено через звичайні облігації з терміном погашення через півтора року, за якими ставку підвищили до 19%, і п’ять заявок принесли бюджету 3.3 млрд грн. Ці облігації в попередні тижні не дуже користувалися попитом, але вчора, схоже, участь в аукціоні взяв і досить великий гравець із великим обсягом у заявці, адже мінімальний рівень ставки 18.5% на середньозважену не вплинув, і вона склала теж 19%, як і максимальна.

Також підвищено ставку за 5-місячними ОВДП до 14% і залучено ще майже 1.2 млрд грн. Тут теж мінімальна ставка не мала впливу на середньозважену, тож розмір попиту в заявці з максимальною ставкою міг стати причиною, щоб Мінфін зробив ще один крок назустріч попиту.

Не змінилася ставка за 10-місячними облігаціями, яка тепер однакова з удвічі коротшими ОВДП. Тож тепер Мінфіну або доведеться замінити цей випуск, або теж переглядати ставку в разі наявності відповідних заявок.

Отже, Мінфін відреагував на більший попит за вищими ставками і погодився на подальший рух у бік підвищення. Проте військові облігації пропонують значно нижчі ставки за звичайні ОВДП і зміщення попиту в бік звичайних облігацій триває та збільшує свою перевагу.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень