Державні облігації

Обсяг запозичень знову малий

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 08.11.2022 р. Учора акценти на аукціоні продовжили зміщуватися в бік звичайних ОВДП, але загальний обсяг попиту й запозичень знову зменшився й став дуже близьким до мінімального.

Після чималого обсягу коштів, які вдалося залучити минулого тижня строком на 5 місяців, учора загальний попит на цей інструмент упав до 22.7 млн грн за номіналом.

Майже не змінився попит на 11-місячні військові ОВДП. Але зріс попит на звичайні (не військові) облігації більш ніж утричі. Усі ставки за всіма п’ятьма випусками облігацій залишилися незмінними: 13.5% за 5-місячними, 14% за 11-місячними і 18.5% за всіма трьома звичайними ОВДП із термінами обігу від 15 місяців до двох років.

Таким чином попит поступово зміщується на звичайні облігації, які Міністерство стало пропонувати вже кожного тижня. Але ставки за ними дають дохідність до погашення нижчу, ніж аналогічні інструменти торгуються на вторинному ринку, тож первинні розміщення приваблюють лише невелику частину інвесторів.

Також цей аукціон продемонстрував, що минулотижневі погашення вже були реінвестовані на вторинному ринку в інші ОВДП або витрачені на іноземну валюту чи інші цілі, а не на купівлю ОВДП на первинному ринку на поточних умовах.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень