Державні облігації

Внутрішні залучення зросли

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 01.11.2022 р. Учора Міністерство фінансів залучило понад 13 млрд грн, майже 12 млрд грн із них через гривневі інструменти, і майже весь цей обсяг було залучено саме завдяки інструменту, за яким підвищено відсоткові ставки.

Міністерство фінансів продовжило поетапне підвищення ставок, і цього разу підвищення відбулося за п’ятимісячним інструментом. Ставку було підвищено на 150 б.п. до 13.5%. І саме ці облігації отримали найбільший обсяг попиту та принесли бюджету майже 90% усіх учорашніх позик. Попит на ці ОВДП складав 12.6 млрд грн у 11 заявках, які були повністю задоволені.

А от 11-місячні папери, зі ставкою всього на 50 б.п. вищою, ніж 5-місячні облігації, вже були менш цікаві. Попит був усього 7.5 млн грн, і майже весь – неконкурентний. Тобто учасники цього розміщення сподівалися, що можуть бути задоволені заявки з вищим рівнем ставки, і вони (учасники) можуть отримати кращу дохідність, але ризикувати й подавати конкурентні заявки не хотіли.

Три випуски звичайних (не військових) облігацій отримали дуже незначний попит цього разу. Всього сім заявок і лише на 4.8 млн грн. Усі вони були розміщені за ставкою 18.5% попри чималу розбіжність у термінах обігу.

Невеликим був інтерес і до валютних ОВДП, що були придбані за 13 заявками на майже $39 млн зі збереженням ставки на рівні 4.25%.

Тож загалом залучення значно покращилися і саме завдяки гривневим ОВДП, хоча підвищення ставок наразі відбувається повільними кроками й вибірково. Однак вони ще залишаються недостатніми для рефінансування поточних погашень, яких буде здійснено сьогодні на 18 млрд грн.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень