Державні облігації

Обережні кроки назустріч ринку

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 18.10.2022 р. Учора первинний аукціон пройшов із розширеним вибором облігацій, до яких Мінфін додав і невійськові ОВДП.

Найбільш цікавим, мабуть, є факт пропозиції на аукціоні двох випусків облігацій без віднесення їх до військових. Це 5-місячні облігації в доларах США та 16-місячні гривневі ОВДП. І вони разом принесли бюджету майже три чверті всіх залучених учора коштів.

Ці облігації пропонувалися одночасно з військовими облігаціями з подібними термінами обігу, тож були розраховані на ту категорію інвесторів, що можуть купувати невійськові облігації. І якщо за валютними ОВДП ставка була встановлена аналогічно до військових, то умовно півторарічні гривневі невійськові облігації отримали ставку 18.5%, що на 250 б.п. вище, ніж такий же випуск військових ОВДП.

Також Міністерство розмістило чималий обсяг нових гривневих військових облігацій із терміном погашення в травні наступного року. Цей випуск став альтернативою до піврічних ОВДП із погашенням у квітні 2023 року й отримав ставку 14%, що на 200 б.п. вище від свого попередника, який був учора розміщений за звичною ставкою 12%.

Однак варто зазначити, що лише по два покупці було й на новий 7-місячний випуск військових облігацій, і на дорозміщений випуск півторарічних невійськових облігацій, і один із покупців придбав військових ОВДП одразу на 4 млрд грн.

Решта облігацій була розміщена в невеликих обсягах та за звичними ставками.

Отже, можна констатувати, що Міністерство фінансів здійснило обережні кроки назустріч інвесторам. Перший крок - це пропозиція невійськових ОВДП, що можуть бути цікаві нерезидентам, а другий – вищі ставки за частиною гривневих інструментів, хоча вони й були викуплені вчора лише кількома учасниками. Тож тепер важливим буде, щоб це була не разова акція щедрості, а всі військові ОВДП поступово змістилися в ставках аналогічно до семимісячних облігацій і пропозиція облігацій поступово розширювалася за рахунок невійськових ОВДП.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень